Mali piše Vučiću izveštaj o Obrenovcu, ko će biti "žrtveno jagnje"

Tema tog izveštaja će biti da li je bilo propusta, odnosno da li je izostala pravovremena reakcija pojedinih delova sistema u lancu odgovornosti. Premijer Aleksandar Vučić izjavio je, međutim, da Tužilaštvo već prikuplja obaveštenja o eventualnoj odgovornosti za poplave u Srbiji. Na pitanje da li tu misli na odgovornost funkcionera na lokalnom nivou, Vučić je rekao da uglavnom misli na njih.

S obzirom na činjenicu da su poplave u opštini Obrenovac odnele najviše žrtava, odnosno da se spekuliše da nisu na vreme izdata naređenja o evakuaciji stanovništva, pitanje odgovornosti čelnika te opštine u fokusu je javnosti. Pitanje je dodatno aktuelizovano i izjavom načelnika Sektora za vanredne situacije MUP Srbije Predraga Marića da su nadležne službe i lokalni nivoi vlasti obavešteni o velikoj verovatnoći prelivanja reka čak 48 sati ranije. Međutim, i predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, pod čijom ingerencijom se nalazi i navedena opština, odbacili su tvrdnje o njihovoj odgovornosti zbog nepravovremene evakuacije stanovnika Obrenovca.

Ni Siniša Mali ni Miroslav Čučković nisu odgovarali nekoliko dana na pozive Danasa.

Miroslav Čučković je nedavno izjavio da JP Beogradvode, koje su nadležne za opštinu Obrenovac, nisu upozorile lokalne vlasti da postoji opasnost od poplava katastrofalnih posledica. Direktor Beogradvode Miloš Milovanović, međutim, nije dostupan za izjave medijima kako bi odgovorio na te tvrdnje.

- Lanac komunikacije je tokom vanredne situacije takav da direktor Beogradvode ne daje izjave za javnost. To čine oni koji su vodili ceo proces i koji su na njegovom čelu, poput gradonačelnika Beograda i njegovog zamenika, kažu za Danas u tom javnom preduzeću.

Oni napominju da, iako je Miroslav Čučković najpre rekao da Beogradvode nisu obavestile čelnike opštine Obrenovac da će biti poplava i da je neophodna evakuacija stanovništva, ubrzo je potpuno promenio svoj iskaz.

- Ali, to je već njegova stvar. Kao što Miroslav Čučković nije trebalo da istupa u javnosti sa izjavama u vezi sa situacijom u Obrenovcu, tako se mi sve vreme pridržavamo tog dogovora i ne komentarišemo javno ništa u vezi sa tim slučajem, ističu u Beogradvodama.

Komentarišući natpise u medijima da se direktor Beogradvode prvi evakuisao iz poplavljenog Obrenovca i to sam u helikopteru, saradnici direktora ovog javnog preduzeća tvrde da se Miloš Milovanović tek u subotu, 24. maja, nakon 40 sati provedenih na terenu, evakuisao iz Obrenovca da bi nastavio sa radom u Beogradu.

- Postoje i SMS poruke sa datumima tog dana u kojima pišu naredbe Sektora za vanredne situacije da ga dovedu u Beograd jer je tamo bio potreban. Postoje, dakle, dokazi koji potvrđuju da je on iz Obrenovca izašao tek u subotu, ističu u Beogradvodama.

Direktor Beogradvode nestranačka je ličnost, ali je na to mesto postavljen uz podršku i na predlog DS.

Izvor: Danas.rs

Pogledajte još