Palma osuđen jer je homoseksualce nazvao bolesnicima

Apelacioni sud je zabranio Markoviću da ponovo diskriminiše i naložio mu da plati sudske troškove GSA od oko 57.000 dinara, u roku od 15 dana od prijema presude.

GSA je pozdravila odluku Apelacionog suda i izrazila zadovoljstvo što je usvojena njena žalba u sudskom postupku koji traje od 2011. godine.

Odlukom Apelacionog suda se, smatraju u GSA, u značajnoj meri vraća poverenje i LGBT osoba i drugih građana u sudski sistem jer, kako se tvrdi, Marković "godinama važi za jednog od najhomofobičnijih u Srbiji koji je više puta u javnom i medijskom prostoru upotrebljavao govor mržnje prema LGBT populaciji bez ikakvih sankcija".

U obrazloženju odluke Apelacionog suda se između ostalog navodi da Marković, "kao ugledna politička ličnost i predsednik stranke, ima pravo na sopstveno mišljenje, ali i obavezu da u javnim nastupima ne propagira diskriminaciju".

"Posebna je obaveza političara, samim tim i tuženog, da promoviše vrednosti demokratskog društva kao što su pluralizam, tolerancija i pravo na različitost", navodi se u obrazloženju Apelacionog suda, a saopšteno je iz GSA.

Pravna služba GSA je protiv Markovića, 2011. godine, podnela tužbu jer je lider JS 15. avgusta 2011. godine rekao da je "stav Jedinstvene Srbije i njegov lični stav da su protiv svakog skupa gde homoseksualci demonstriraju ulicama Beograda i žele da prikažu nešto što je bolest da je normalno".

Prvi osnovni sud je, dodaje se, u novembru te godine usvojio tužbu GSA i doneo prvostepenu presudu kojom je utvrdio da je Marković izvršio težak oblik diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije i zabranio mu ponavljanje izvršene diskriminacije.

Međutim, Apelacioni sud u Beogradu je u septembru 2012. ukinuo prvostepenu presudu po žalbi Markovićevog punomoćnika zbog povrede odredbi parničnog postupka i vratio postupak na ponovno suđenje.

Ponovljeno suđenje je u Prvom osnovnom sudu počelo je u februaru 2013. a nakon jednog odloženog i dva održana ročišta, sud je doneo prvostepenu presudu kojom se tužba GSA odbacuje kao neosnovana, a na koju je Alijansa uložila žalbu Apelacionom sudu.

Pressonline

Pogledajte još