Vučić: Naša je politika - da budemo uz Berlin

Premijer je rekao i da je počastvovan pozivom nemačke kancelarke Angele Merkel.

Kao predstavnici Srbije ponašaćemo se "odgovorno ozbiljno" i ono što smatramo našom najvažnijom porukom jeste da će Srbija biti pouzdan saveznik Nemačkoj, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije uoči njegove posete Nemačkoj 11. juna.

"Teško je imajući u vidu snagu Srbije i Nemačke, ali želja je Srbije i to govorimo bez stida, da bude saveznik Nemačke, što ranije Srbija nije umela i nije znala. To jeste poltiika Vlade Srbije i politika ove zemlje. To je važno za našu zemlju u političkom, ekonomskom i svakom drugom smislu", rekao je premijer, dodavši da bi svako želeo da bude prijatelj i saveznik Nemačke.

On je najavio i da će tokom juna i jula imati čitav niz sastanaka sa premijerima više evropskih zemalja i drugim zvaničnicima, a da će u Srbiju 29. juna doći predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

"Jun i početak jula biće meseci spoljnopolitičkih aktivnosti kakvih nije bilo u toku poslednje decenije. Za nas je, naravno, najvažniji susret sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel", rekao je Vučić na konferenciji za novinare uoči puta u Berlin.

Premijer je kao jedan od najvažnijih događaja u narednom periodu označio srpsko-nemački biznis forum 30. juna, koji će otvoriti, sa nemačkim ministrom spoljnih poslova Frank-Valterom Štajnmajerom. On je, takođe, najavio da će 3. jula boraviti u Parizu, gde će se sastati sa francuskim premijerom Manuelom Valsom, da će u Rumuniji boraviti u dvodnevnoj poseti tokom koje će razgovarati sa rumunskim premijerom, kao i sa premijerima Gruzije, Moldavije, Češke i Slovačke, koji će se tamo naći.

Očekuju ga takođe i susreti sa premijerima iz zemalja regiona - slovenačkom premijerkom Alenkom Bratušek, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Očekuje se i održavanje zajedničkih sednica vlada sa tim zemljama.

"Sutra će u Beogradu boraviti šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu, a posle njega i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. I sa njima ću, takođe, razgovarati", rekao je Vučić.

Izvor: B92

Pogledajte još