Iz Jata odlazi 300 do 500 zaposlenih, zapošljavanja pilota i stjuardesa

Vukašinović je agenciji Beta kazao da bi se radi na tome da radnici kroz socijalni program dobiju bar 300 evra po godini radnog staža i dodao da viška zaposlenih uglavnom ima u neoperativnim službama.

"Suština je da se napravi ozbiljna kvantitativna analiza i vidi koji su radnici višak, a na kojim pozicijama nedostaju", kazao je on i dodao da će Vlada Srbije obezbediti novac za socijalni program.

Vukašinović je rekao da je potrebno podmladiti kadrovsku strukturu kompanije jer će veliki broj pilota i kabinskog osoblja Jata za dve ili tri godine otići u penziju.

Jat ervejz ima 1.250 zaposlenih i flotu od 10 aviona tipa "boing 373-300" (Boeing) i četiri ATR-a.

Vukašinović je istakao da će srpska aviokompanija sa Etihadom kao strateškim partnerom imati flotu od 10 novih Erbasovih (Airbus) aviona tipa "A319" i četiri "ATR 72-500".

"To je revolucija za jednu aviokompaniju", ocenio je on i dodao da je već izabrano 20 pilota koji će se obučavati za upravljanje Erbasovim avionima.

Kako je najavio Vukašinović, prva dva Erbasa na lizing trebalo bi da stignu u narednih mesec dana.

Vukašinović je istakao da Boingovi avioni koje Jat sada koristi, "neće ići u staro gvožđe, niti će biti prodati", već će leteti kod ćerki-firmi kao što je Aeromak u Makedoniji ili na Bliskom istoku. "Ti avioni će donositi profit kompaniji", dodao je on.

Sporazum o strateškom partnerstvu Jat ervejza i Etihad ervejza iz Ujedinjenih Arapskih Emirata biće potpisan 1. avgusta.

Skupština Jat ervejza i Odbor direktora nacionalne aviokompanije danas će zvanično odobriti planirano strateško partnerstvo sa Etihadom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, od koje će Er Srbija, kako će se zvati zajednička kompanija, do kraja godine dobiti 10 erbas aviona, potvrdio je pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj Milutin Popović.

On je rekao da će Etihad kupiti 49 odsto Jata i da će država, sa preostalih 51 odsto, ostati većinski vlasnik nacionalnog avioprevoznika koji će promeniti ime u Er Srbija.

Predviđeno je da Etihad uloži 100 miliona dolara u zajedničku kompaniju, a toliko će investirati i država Srbija, rekao je Popović.

"Ta transakcija obuhvata Jat, Suport i Jat ketering"
, kazao je Popović.

Zajednička kompanija, koja će imati tri menadžera iz Etihada, odmah će uzeti na lizing dva erbasa 319 i ugovoreno je, kako je rekao, još osam do kraja godine.

Stručnjaci očekuju da bi udomljavanje srpskog nacionalnog avioprevoznika trebalo da donese konačno rešavanje problema u poslovanju Jata.

(Izvor: Agencije, Novi magazin)

Pogledajte još