Radulović: Nemoguće reforme bez gubitka posla

"Dok smo štitili 'prava' više od 700.000 zaposlenih u javnom sektoru i javnim preduzećima, izgubili smo 300.000 radnih mesta u privatnom sektoru", istakao je Radulović u intervjuu današnjoj "Politici".

Kao najvažnije uzroke ekonomskog propadanja Srbije, Radulović je naveo Zakon o radu, nerazumne namete na rad, kriminalnu privatizaciju i partitokratsku privredu.

Radulović je ocenio da otpor reformama počinje od onih "koji su dobitnici ovog propalog sistema, koji sada parazitiraju na ledjima društva, svih gradjana, poreskih obveznika".

"Svi bi reforme, samo da ne utiču na njih i na njihove pozicije. Paraziti su i najglasniji. Voleo bih da možemo da sprovedemo reforme, a da niko ne izgubi posao. Ali, ne može", naglasio je Radulović.

On smatra i da spore promene vode u sigurno propadanje i da se danas, za razliku od pre 10 godina, "ne može uzeti deseti deo leka i očekivati da nam bude bolje".

"Bilo bi odlično kada bi javna preduzeća i državna administracija mogli da se reformišu bez partijskih zapošljavanja, ogromnih viškova zaposlenih koji praktično primaju debelu socijalnu pomoć. Da nam svima bude bolje bez svobuhvatnih reformi. Nažalost ne može"
, upozorio je Radulović.

Ministar je dodao i da reforme znače i jačanje urušenih institucija sistema, kao i poštovanje pravila i ukidanje samovolje pojedinaca.

"U privredi to znači da ministar više neće ići po Srbiji sa džakom para i deliti ih tamo gde smisli da treba i da ministar više neće najavljivati investitore i otvarati fabrike. Država ne treba da otvara ni fabrike, ni radna mesta. Otvara ih privreda"
, rekao je Radulović.

Radulović je istakao da država treba da stvara dobar ambijent za privredu, kako bi bila uspešna.

"Spremnost na reforme meriće se spremnošću da donesemo ključne zakone i počnemo njihovo neselektivno sprovodjenje. Zakone o radu, planiranju i izgradnji, stečaju, privatizaciji i javnim preduzećima... Ali, oni su samo početak. Sledeće 2014. biće teška godina i mora biti godina dubokih reformi svih društvenih sistema
", rekao je Radulović.

On je zaključio da od dubine i uspeha reformi zavisi da li ćemo imati veći privredni rast 2015. i da li će privreda stvoriti profit, investirati i otvarati nova radna mesta.

"A od toga zavisi da li će gradjani živeti bolje, da li će rasti plate i životni standard. Voleo bih da može obratno. Nažalost, ne može"
, rekao je Radulović.

Izvor: Blic/ foto: Beta/Nenad Petrović

Pogledajte još