Ulazak Hrvatske u EU - bolja pozicija za srpske kompanije

Hrvatska će sticanjem statusa punopravne članice EU 1. jula, prestati da bude članica CEFTA sporazuma, i prihvatiće zajednički režim trgovine EU. Tako će trgovina sa Hrvatskom po njenom ulasku u EU biti regulisana Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), što će izvoz hrvatske robe učiniti nepovoljnijim, ukazali su stručnjaci.

U Srbiji posluje oko 200 firmi sa hrvatskim kapitalom koje proizvedenu robu izvoze i u Hrvatsku, a može se očekivati da će to činiti i na tržište EU lakše i u većoj meri kada Hrvatska postane članica EU .

Pomoćnica ministra trgovine Bojana Todorović izjavila je Tanjugu da se može očekivati da ulazak Hrvatske u EU pruži priliku da se prevaziđu ograničenja koja postoje i predstavljaju nelojalnu konkurenciju za srpske proizvođače na hrvatskom tržištu i da se to tržište konačno otvori za proizvode iz Srbije.

Šansa na tržištu CEFTA regiona
Srbija bi nakon ulaska Hrvatske u EU, mogla da poveća plasman svojih poljoprivrednih proizvoda na tržište CEFTA regiona, jer će hrvatska roba biti skuplja i manje konkurentna zbog povećanja carina, rekla je ranije Jadranka Zenić-Zeljković, savetnik u Ministarstvu trgovine.

Prema pisanjima hrvatske štampe, kada Hrvatska uđe u EU, izvoz u Srbiju koštaće ih trostruko više, u Makedoniju dvostruko, dok će u BiH umesto nulte carine imati 15 odsto davanja, odnosno 10 miliona evra novih troškova, navela je Todorović.

Srbija i ostale članice CEFTA mogu da iskoriste taj moment i plasiraju više proizvoda u regionu, imajući u vidu da su među njima potpuno eliminisane carine za sve poljoprivredno-prehrambene proizvode.

Kada je u pitanju razmena industrijskih dobara, ništa se neće promeniti nakon 1. jula 2013 - prema CEFTA sporazumu razmena se odvija bez carine, a SSP predviđa da Srbija može slobodno da izvozi industrijske proizvode na tržište EU.

Srbija će primenjivati carine za uvoz iz Hrvatske u skladu sa SSP od 1. jula 2013. do 1. januara 2014, a nakon toga Hrvatska će imati bescarinski pristup srpskom tržišu za sve svoje industrijske proizvode kao i sve EU članice.

Ulaskom u EU u Hrvatskoj će se striktno primenjivati tehnički propisi i standardi za industrijske i sanitarni i fitosanitarni propisi za poljoprivredne proizvode kao i u EU, a ukoliko Srbija ne ispuni zahteve u vezi s ovim propisima, neće moći da izvozi u Hrvatsku, upozorila je Todorović.

Nepovoljnost u izvozu šećera
Kako su istakli u Privrednoj komori Srbije (PKS) ulazak Hrvatske u EU međutim, donosi i neke nepovoljnosti po Srbiju po pitanju izvoza šećera. Naime, količina šećera iz Srbije koja se plasira na tržište Hrvatske biće uključena u ukupnu kvotu za izvoz šećera u EU koja iznosi 180.000 tona.

Ove promene mogu predstavljati podsticaj proizvođačima i izvoznicima u Srbiji ka bržoj primeni evropskih standarda, što bi bilo potpomognuto i kroz evropsku bespovratnu finansijsku pomoć.

Međutim, ulazak Hrvatske u EU bi generalno trebalo da ima pozitivne efekte s aspekta pribavljanja sertifikata o usklađenosti za određene proizvode, kazala je Todorović.

Najveće promene u regionu dogodiće se pri izvozu prehrambenih proizvoda iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. To se pre svega odnosi na mleko i mlečne proizvode, meso, keks i cigarete, čija će konkurentnost biti smanjena i što predstavlja izuzetnu priliku za srpske proizvođače, ocenila je Zenić-Zeljković.

Cigarete, mesni i mlečni i proizvodi konditorske industrije uvezeni iz Hrvatske u Srbiju biće skuplji, jer će prema nekim proračunima, carina na određene proizvode biti povećana sa prosečnih 4,5 odsto na 13,2 odsto, precizirala je Zenić-Zeljković.

Tako će na primer, Srbija prema SSP, moći da izvozi cigarete u Hrvatsku bez carine, a može se očekivati da će doći do količinskog smanjenja uvoza hrvatskih cigareta, koje će biti skuplje usled četvorostrukog povećanja carina.

Duvan i proizvodi od duvana će se iz EU uvoziti po carini od 56,7 odsto, tako da će Srbija imati prednost u izvozu duvana u Hrvatsku i na CEFTA tržište.

Izvor: Tanjug via Blic

Pogledajte još