Ekskluzivno: Pogledajte crteže Kristijana Golubovića

"Vidimo se u crtežu " je naziv izložbe i ujedno i koncept projekta Udruženja “ Art Brut Serbia” iz Beograda, koji ima za cilj osnivanje PRISON ART scene u Srbiji, i inspirisan je filmom ”Vidimo se u čitulji” autora Aleksandra Kneževića i Vojislava Tufegdžića, u kome jedan od aktera govori da preko crtanja, vajanja, izrada perli i pisanja, beži u “zdrav razum”. Igrom slučaja, baš taj momak je Kristijan Golubović.

(old_image)


Umetnički pravac ART BRUT, koJI je 1947.godine osnovao francuski slikar Žan Dibife i u sistem umetničke vrednosti uveo umetnost marginalizovanih grupa ljudi i pojedinaca i na taj način pokrenuo lavinu novih umetničkih izraza i novog viđenja čoveka.

PRISON ART ili zatvorska umetnost je deo nasleđa art brut umetnosti u kojoj se talentovani zatvorenici izražavaju kroz sve vidove umetnosti u okviru zatvorskih mogućnosti.U tom smislu, imaju izvesne privilegije za umetničko stvaranje i promociju njihove umetnosti, sa krajnjim ciljem smanjivanja agresivnosti i psihičkih tenzija kod zatvorenika, kao i obezbeđivanje društvene i finansijske podrške za život posle odslužene zatvorske kazne. U Srbiji ima nekoliko likovnih kolonija i smotri, organizuju se izložbe zatvorenika ali nema profesionalne analize radova i individualnog rada sa talentima.

Za početak realizacije projekta izabrali smo izložbu radova Kristijana Golubovića koji u medijima otvoreno govori o sebi i o onome šta se dešavalo devedesetih, a mogli smo ga čuti i kako priča o svojim crtežima, koje je, uglavnom, radio u zatvorima. O njegovom likovnom stvaralaštvu se vrlo malo zna. Kristijan više od dvadeset godina crta, radi akvarele, kolaže, lutke od papira, skulpture od pruća, čačkalica i mermera... U njima on opisuje svoj odnos prema sebi, porodici, prijateljima... Ukratko, revidira sopstveni život.

Na njegovim likovnim radovima nisu prikazani eskapistički psihološki momenti, nema banalnosti i površnosti – naprotiv – svaki rad prikazuje jasno definisan stav sa neobičnim likovnim rešenjima i simbolikom. Crteži su, pretežno, rađeni markerima na kvalitetnom papiru, brižljivo sortirani po periodima i mestima na kojima su rađeni. Preovladavaju crvena i crna boja, za koju Kristijan smatra da najbolje pokazuju njegov život rastrzan između strasti, krvi i smrti.

(old_image)
Inspirisan Pikasom, Miroom, Kleom i Dalijem on stvara originalnu likovnu poetiku prožetu ličnim životnim iskustvom ali i godinama provedenim u zatvoru i kriminalu.

Najčešći motivi u njegovim radovima su: ptice, ribe, raspeće Hristovo, ikone, Adam i Eva... Posebno su zanimljivi crteži na kovertama od dobijenih pisama u zatvoru. U crtežima gde prikazuje svoje viđenje pravoslavnih ikona izuzima crtanje lica svetaca jer, kako kaže, nije dostojan te lepote i čistote.

Nekoliko beogradskih galerija i kulturnih centara odbilo je da se u njihovom prostoru postavi izložba slika Kristijana Golubovića. Alternativni kulturni centar u Gračanici je odlučio da pruži podršku i omogući izložbu gde će ona i biti otvorena 3. aprila u 20.30 časova.

(old_image)

Dana 25.3.2014. u Beogradu, Kristijan Golubović je izabran za počasnog člana umetničke grupe Art Brut Serbia.

Pogledajte još