Ministarstvo kulture: Ni dinara za organizaciju festivala Nišvil

Ivan Blagojević, direktor "Nišvila", kaže da su kulturni sadržaji u Nišu dobili po ovom konkursu tek 1,4 posto od 176 miliona dinara. Niški Kulturni centar za organizaciju "Filmskih susreta" dobio je samo pola miliona dinara.

Blagojević je na konferenciji za novinare izjavio da će u narednih 48 sati prelomiti sudbinu ovogodišnjeg "Nišvila" koji se održava sredinom avgusta. Kod Ministarstva su konkurisali sa dva projekta, za organizaciju festivala i za "Svitu o toleranciji i slobodi" u izvođenju Big Benda s najpoznatijim džez muzičarima.

„Ova vrsta muzike nije komercijalna, kao Guča ili Egzit, ali je značajna za podizanje muzičke kulture i ugleda Srbije. "Nišvil" ima veći ugled u svetu nego u našoj zemlji. Sramno je da nema podršku Ministarstva kulture, pogotovo što smo u zvaničnom programu proslave 1700 godina Milanskog edikta“, kaže Blagojević. On dodaje da su za sada izvesna jedino sredstva iz budžeta grada.

Bojana Simović, direktorka Niškog kulturnog centra, koji je organizator 48. Filmskih susreta, kaže da su od traženih milion dinara dobili - polovinu iznosa.

„Održavanje "Susreta" neće biti dovedeno u pitanje, tim pre što smo u programu obeležavanja Milanskog edikta, a kako ćemo to izvesti u velikoj smo dilemi. Novac koji smo tražili od Ministarstva je naš budžet za nagrade“, kaže direktorka.

„Moraćemo da otkažemo mnogim umetnicima i ne osećamo se nimalo prijatno zbog toga. Najviše će pretrpeti besplatni sadržaji po kojima je ovaj festival bio prepoznatljiv.“

Blagojević podseća da su od prošle godine u minusu 3 miliona dinara za program posvećen Šabanu Bajramoviću.

„Bivša lokalna vlast obećala nam je sredstva, ali ih nikada nismo dobili. I ove godine smo konkurisali ali dok ne budemo sigurni oko finasiranja nećemo angažovati umetnike“, kategoričan je Blagojević koji očekuje podršku niških poslanika da se ovaj festival sa tradicijom od 30 godina ne ugasi.

Da ironija bude veća, naziv ovogodišnjeg "Nišvila" je "Džezom do tolerancije".

Izvor: Novosti

Pogledajte još