Biografije novih ministara iz redova SNS

Foto: BETA


Pogledajte biografije novih ministara

Dušan Vujović, ministar privrede

(old_image)
Foto: YouTube prt sc

Dušan Vujović je godinama bio saradnik Svetske banke, između ostalog, i predstavnik Svetske banke u Ukrajini, a kad mu je istakao mandat, mediji su ga u Srbiji 2000. godine pominjali kao ozbiljnog kandidata za guvernera Narodne banke Srbije. Izvesno vreme je bio i predstavnik SRJ u Svetskoj banci.

Predaje na nekoliko fakulteta u svetu, a u Beogradu je profesor na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA). Direktor je Instituta za strategiju i konkurentnost FEFA.

Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a potom se usavršavao na američkom Berkli univerzitetu, gde je jedno vreme bio i gostujući predavač. Objavio je brojne stručne radove u međunarodnim časopisima.

Kori Udovički, ministarka državne uprave i lokalne samouprave

(old_image)
Foto: Medija centar

Kori Udovički je rođena decembra 1961. godinu u La Pazu u Boliviji. Otac Lazar - španski borac, general i diplomata, a majka Nina iz uticajne je bolivijske porodice.

Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu 1984. godine, a tokom studija se bavila novinarstvom. Magistrirala je doktorirala na Univerzitetu Jejl 1999. godine, SAD.

Od 1993. do 2001. radila je u MMF na problemima monetarnog sektora Mozambika i Zimbabvea, a posle i kao glavni ekonomista za program sa BiH i za program sa Jugoslavijom.
Po povratku u zemlju je od septembra 2001. bila specijalni savetnik ministra finansija. Decembra te godine izabrana je za člana Komisije Vlade Srbije za restrukturiranje javnih preduzeća.
Iduće godine nakon ostavke Gorana Novakovića imenovana je za ministra energetike u vladi dr Zorana Đinđića.
Jula 2003. izabrana je za guvernera Narodne banke Srbije, kao prva žena guverner u istoriji srpske nacionalne banke, posle smene sa te funkcije Mlađana Dinkića.
Poslednjih godina radila je kao asistent generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, asistent administrator Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i direktor regionalnog biroa Razvojnog programa Ujedinjenih nacija za Evropu i Zajednicu nezavisnih država.

Njen ujak Gonsalo Sančez de Losada, naime, bolivijski političar i biznismen, bio je izvesno vreme i predsednik te zemlje.

Nikola Selaković, ministar pravde

(old_image)
Foto: Miloš Miškov / Beta

Nikola Selaković na čelu je resora pravde i državne uprave od jula 2012. od kada je i član Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca.
Rođen je aprila 1983. godine u Užicu, osnovne i master studije završio je na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Tokom studija tri puta je bio pobednik na fakultetskom takmičenju u besedništvu, 2004, 2005. i 2007. godine.

U njegovoj zvaničnoj biografiji stoji da je bio član tima na međunarodnom takmičenju iz oblasti Internacionalnog javnog prava "Philip C. Ješup International Law Moot Court Competition", kao i da je 2007. dobio prvu nagradu "Alan Votson Fondacije" na osnovu rada "Dušanov zakonik i pravni transkripti".

Počev od godine 2003. član je, a od 2005. i sekretar Kluba ljubitelja antičkog i rimskog prava Pravnog fakulteta "Forum Romanum".

Bio je aktivan i pri Rektoratu Univerziteta u Beogradu na organizaciji manifestacija.

Na Pravnom fakultetu u Beograduje od 2009. radi kao stručni saradnik u nastavi na predmetima Uporedna pravna tradicija i Nacionalna istorija države i prava, gde je 2010. godine postao asistent.

Član je Srpske napredne stranke (SNS) od osnivanja te političke partije 2008. godine. U stranci je član Glavnog i Izvršnog odbora kao i predsednik Pravnog saveta, a septembra 2012. izabran je i za člana Predsedništva.

Zorana Mihajlović, ministarka saobraćaja, infrastrukture i građevinarstva

(old_image)
Foto: Aleksandar Stojanovic / Beta-Ministarstvo energetike

Zorana Mihajlović, aktuelni ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u vladi Srbije, rođena je 1970. godine u Tuzli. Osnovnu i srednju školu završila je u Beogradu, kako se navodi u njenim biografijama, kao učenik generacije.

Diplomirala je i doktorirala 2001. godine, na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, tezom "Energetika i privredni razvoj - Analiza međuzavisnosti na primeru Srbije i zemalja Evropske unije".

Od 2006. godine radila je, između ostalog, kao naučni saradnik Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Predaje na Megatrend univerzitetu, od 2008. na predmetima Ekonomija prirodnihi resursa i Obnovljivi izvori energije.

Deset godina, od 1996. do 2006. bila je zaposlena u Elektroprivredi Srbije (EPS). Od 2004. do 2006. u kabinetu potpredsednika Vlade Miroljuba Labusa obavljala je dužnost savetnika za energetiku, kao i rukovodioca Odseka za energetsku i politiku zaštite životne sredine. Izvesno vreme, 2005. i 2006. bila je i šef kabineta.

Bila je članica Upravnog odbora EPS-a od 2004. do 2007. Takođe, u Vladi Republike Srpske obavljala je dužnost savetnika za energetiku predsednika Vlade Milorada Dodika od 2009. do 2010. godine.

Članica je Predsedništva SNS i predsednik stranačkog Saveta za energetiku i rudarstvo. Između ostalog, objavila je tri knjige i niz stručnih radova.

U Vladi Srbije ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine je od jula 2012.

Bratislav Gašić, ministar odbrane

(old_image)
Foto: YouTube prt sc

Bratislav Gašić, gradonačelnik Kruševca bio je poslanik do 29. avgusta 2012, kada se opredelio za funkciju gradonačelnika Kruševca. Potpredsednik je SNS i predsednik stranke u rasinskom okrugu.

Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Nišu, gimnaziju je završio u Kruševcu.
Vlasnik je privatnog preduzeća u kojem su Televizija Plus, i Santos proizvodnja čaja, nat proizvoda i kafe.

Gašić je 1998. proglašen za menadžera godine grada Kruševca.

Vodio je ženski odbojkaški klub Kruševac Santos, bio je direktor, ali i član UO fudbalskog kluba Napredak, ali je u skladu sa odlukom stranke da visoki funkcioneri ne treba da budu u rukovodstvima sportskih klubova, početkom godine podneo ostavku.

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja

(old_image)
Foto: YouTube prt sc

Zlatibor Lončar je novembra 2012. imenovan za direktora Urgentnog centra u Beogradu. Prethodno je bio načelnik Intezivne nege na odeljenju Hirurgije Klinike za Urgentnu hirurgiju u tom centru.

Rođen je Beogradu 1971, gde je 1997. diplomirao na Medicinskom fakultetu.
Specijalistički kurs iz hepatobilijarne hirurgije u Londonu u bolnici Hameršmit, završio je 2001, gde se usavršavao i 2006. godine. Specijalizaciju iz opšte hirugije završio je 2003. godine.
Završio je i specijalistički kurs iz transplantacione hirurgije jetre u Kraljevskom koledžu u Londonu.

Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova

(old_image)
Foto: Milan Obradović / Beta

Nebojššaa Stefanović je čelu Skupstine Srbije je od jula 2012, u Srpskoj naprednoj stranci među osnivačima, a odbornik u Beogradu od 2004. do 2008. Rođen u Beogradu, završio Devetu gimnaziju i diplomirao na Fakultetu za poslovne studije.

Zvanje magistra ekonomskih nauka stekao je 2011, a doktora juna 2013. na Megatrend univerzitetu.

U SNS je predsednik Gradskog odbora Beograd Srpske napredne stranke, kao i potpredsednik Glavnog odbora SNS.

Od 2004. do 2008. godine zaposlen je u preduzeću za spoljnu i unutrašnju trgovinu "Interspeed", a potom u preduzeću "Jabuka" na poziciji finansijskog direktora. Bio je odbornik SNS u Skupštini Grada Beograda, od 2004. do 2008. godine.

Na skupštinskim izborima 2007. izabran je za narodnog poslanika, a obavljao je i dužnost predsednika skupštinskog Odbora za trgovinu i turizam, a na majskim izborima 2012. izabran je za narodnog poslanika u Skupštini Srbije, kao i za odbornika skupštine Grada Beograda.

Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije

(old_image)
Foto: YouTube prt sc

Jadranka Joksimović je rođena 1978. godine. Diplomirala je na Fakultetu političkih nauka, na smeru međunarodni odnosi. Član je Glavnog odbora SNS, a od pre nekoliko meseci i član Predsedništva stranke. U stranci obavlja i funkciju sekretara za međunarodne odnose.

Postala je poslanik u Skupštini Srbije posle majskih izbora 2012, a bila je predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti, članica Odbora za evropske integracije, kao i Odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

Ona je predložena za ministarku bez portfelja zaduženu za evropske integracije.

Od osnivanja Srpske napredne stranke bila je zadužena za odnose s javnošću.


Blic, Beta

Pogledajte još