Brisel: Beograd i Priština postigli sporazum!

Što se zvaničnog potpisivanja tiče, B92 saznaje da još nije određeno kada će i da li će ga biti.

16:22 - Vlora Čitaku na Tviteru: Imamo dogovor!

(old_image)

Kosovska ministarka za evropske integracije Vljora Čitaku napisala je na svom nalogu na Tviteru - "Habemus pactum", što na latinskom znači "Imamo dogovor".

Ona je dodala: "Pojavio se beli dim. Habemus pactum. Sreća :)))".

Šta je dogovoreno

Tačka 9 koja se odnosi na policiju ostala je nepromenjena, dok je tačka 14 za koju se kaže da ima veze sa članstvom Kosova u međunarodnim organizacijama izmenjena.

Ono što se ranije znalo jeste da sporazum ima 15 tačaka i da su te dve tačke bile sporne.

Prema informacijama B92, tokom prva četiri sata desete runde, razgovori nisu tekli glatko, jer je za srpsku stranu sporno dovođenje u vezu policije (tačka 9) i članstva u Kosova u međunarodnim organzacijama (tačka 14).

Srpska delegacija je ranije navela da neće razmatrati sporazum "ako ostane tačka 14 ili ako se promeni i jedno slovo u tački 9".

Sastanci od podneva

Delegacije su u zgradu u kojoj se nalazi sedište šefice diplomatije EU stigli oko podneva, a nakon serije konsultacija, visoka predstavnica EU prvo se susrela sa srpskim timom. Taj razgovor je završen oko 14 i 20 časova. Nakon sastanka sa prištinskim timom, održan je trojni sastanak.

Srpska delegacija u Brisel je stigla u nešto izmenjenom sastavu - čine je premijer Srbije Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, savetnik predsednika Marko Ðurić i šef vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

Za razliku od prošlog sastanka, ovoga puta izostala je potpredsednica Vlade za evrointegracije Suzana Grubješić.

(Izvor: Blic, B92)

Pogledajte još