Dačić: Da više nikada ne žrtvujemo decu

"Ovde je Srbija umirala, ovde Srbija i treba da se seća. I ovde Srbija treba da živi, da živi za sve one koji su za nju umrli. Da više nikada ne žrtvujemo svoju decu, da počnemo konačno da ubiremo plodove nikle iz sopstvene krvi, da se vratimo u društvo iz kojeg smo pod drugim imenom izbačeni i da se ponovo čuje "živela Srbija"", naglasio je premijer, koji je posetio ostrva Krf i Vido na godišnjicu iskrcavanja srpske vojske i položio venac ispred mauzoleja srpskim junacima.

U obraćanju domaćinima, među kojima su bili gradonačelnik i građani Krfa, predstavnici Grčke pravoslavne crkve, vojske i policije, Dačić je istakao da je "svaki dolazak na Krf i Vido za nas iz Srbije opelo" i podsetio da su neporažena srpska vojska i deo izbeglog civilnog stanovništva našli utočište u prijateljskoj Grčkoj, koja je "širom otvorila svoje srce i prigrlila novovekovne junake".

"To je bio rat u kojem je Srbija postala slavna, koju su Atartuk i Venizelos upoređivali sa Spartancima, nemački car Vilhem govorio da bi voleo Srbiju za saveznika, a u Francuskom parlamentu se tada orilo "živela Srbija"", podsetio je Dačić.

On je naveo i da je tek svaki peti od 750.000 vojnika koliko ih je pošlo u rat, uspeo je da dođe do Krfa, te da je Srbija pobedu u ratu platila sa više od milion mrtvih i gubitkom polovine muškog stanovništva.

"Cela jedna Srbija je položena bez imena u ovaj plavi grob. Posle pobedničkog rata, posle svih ovih žrtava stvorena je nova država, uzeto je novo ime, pravljena je nova istorija i skoro devedeset godina Srbije ove nije bilo. Čak je ovaj spomenik na Vidu podigla Jugoslavija, ovde piše "srpskim junacima - Jugoslavija" i ako postoje greške koje treba ispravljati, onda je ta među prvima", rekao je srpski premijer.

Izvor: Kurir

Pogledajte još