Dačić: Nema promene stava o statusu Kosova

U intervjuu za Večernje novosti, Dačić je rekao da u razgovorima sa predstavnicima Nemačke i Velike Britanije nikada nije bila tema zahtev da Srbija pre ulaska u Evropsku uniju potpiše ugovor o dobrosusedskim odnosima sa Kosovom i ponovio da je realno da do decembra počnu pregovori sa Briselom.

"Za mene je veoma frustrirajuće da sve počinje i završava se Kosovom. Ono je posebna teritorija po Rezoluciji 1244, ali ga mi ne smatramo državom. Priznajem da hodamo po ivici žileta - idemo izmedju potrebe za evrointegracijama i potrebe za zaštitom nacionalnih interesa"
, rekao je Dačić.

Govoreći o predstojećim lokalnim izborima na Kosovu, Dačić je rekao da Priština nije obavila svoje obaveze, uključujući i biračke spiskove i ocenio da kosovske vlasti priželjkuju da na izborima pobede, kako se izrazio, "lojalniji Srbi".

"Mesto u Centralnoj izbornoj komisiji pripalo je stranci Slobodana Petrovića, ali će ono biti ustupljeno predstavniku 'Srpske liste', koju podržava Beograd. Na poslednjem sastanku sam pred Ketrin Ešton rekao: 'Ne interesuje me kako ćete to da sprovedete, ali (Hašim) Tači mora da ispuni dogovor'"
, rekao je Dačić.

Premijer je ponovio da je cilj Beograda da se nakon lokalnih kosovskih izbora oformi Zajednica srpskih opština, jer tako Srbi prvi put dobijaju legalnu vlast, koju je medjunarodna zajednica do sada posmatrala kao ilegalnu strukturu.

Dačić je rekao da Srbija u Evropsku uniju ne želi da udje silom i po svaku cenu ali da samo "lud čovek" može da kaže da ulazak u Uniju nije u interesu Srbije.

Izvor: V.Novosti, B92

Pogledajte još