Dačić će uputiti obrazloženje za raspuštanje Skupštine i raspisivanje izbora

Foto: Zoran Živković / Beta-MUP Srbije

Obrazloženje će biti upućeno predsedniku Republike Tomislavu Nikoliću, koji će dati konačnu reč o raspisivanju vanrednih parlamentanih izbora.

Pre nego što premijer pošalje obrazloženje, aktuelna Vlada sastaće se još jednom, saznaje RTS.

Inače, predlog može biti donet uz punu saglasnost svih članova Vlade ili preglasavanjem u Nemanjinoj 11.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić raspisaće vanredne parlamentarne izbora pošto vlada zatraži raspuštanje parlamenta, ukoliko Predsedništvo SNS sutra i formalno prihvati predlog svog lidera i prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića, izjavila je ranije danas savetnica predsednika Republike Stanislava Pak.

Pak je Tanjugu rekla da bi, nakon odluke Predsedništva SNS, vlada trebalo da zatraži raspuštanje skupštine, odgovarajući na pitanje koji su koraci koji slede.

"Krajnji rok za raspisivanje vanrednih parlamentanih izbora je 29. januar, kada bi predsednik, u skladu sa Ustavom, trebalo to da učini", rekla je Pak.

Predsednik RIK-a Dejan Đurđević rekao je da, kada predsednik Republike donese odluku o raspisivanju izbora, RIK ima rok od pet dana da donese uputstvo za sprovođenje izbora i ostale akte i tada može da počne kandidovanje.

Pored obrazloženog predloga za raspisivanje vanrednih izbora postoje još dva načina - ostavka premijera ili izglasavanje nepoverenja Vladi u Skupštini.


Blic

Pogledajte još