Davenport: Zabrana parade odraziće se na izveštaj EU

"Ovo je nova prilika koliko i neuspeh. Ovo je prilika za značajnije angažovanje države i saradnju sa organizatorima u pripremi sledećeg Prajda 2014. godine. Potrebno je veoma ozbiljno angažovanje na političkom nivou da bi se taj dogadjaj odigrao sledeće godine", rekao je Davenport na konferenciji za novinare u Medija centru.

Izveštaj bi trebalo da bude objavljen sredinom oktobra.

Davenport je naveo da je Vlada Srbije prvo poručila da želi da se Parada dogodi, a da je onda zabranila zbog bezbednosnih razloga.

"Teško je izbeći zaključak da su pretnje i zastrašvanja odredile ishod i to je veoma razočaravajuće za sve nas, a još više za građane Srbije koji su očekivali da Vlada odluči drugačije i suprotstavi se tim pretnjama"
, rekao je Davenport.

Davenport je istakao da Srbija ima kapacitet i profesionalne snage bezbednosti koje su sposobne da obezbede dogadjaj poput Prajda, što se i pokazalo u drugim slučajevima.

Švedska ministarka za evropske poslove Birgita Ulson istakla je da Vlada ne može da bira koga će da voli i da nekome odredjuje koga će da voli.

"Preneću srpskim zvaničnicima i glavnom pregovaraču Srbije sa EU Tanji Miščević da u procesu evropskih integracija nećemo odustati od insistiranja da Srbija poštuje ljudska prava"
, rekla je Birgita Ulson.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin rekao je da ta institucija "ne može da ne osudi" zabranu Parade ponosa.

"Pozivanje na obaveštajne službe nije praksa bilo koje demokratske želje unutar EU i to zvuči nekako čudno. Odluku o zabrani nije donela Vlada, nego vrh Vlade na zasedanju sa obaveštajnim službama i to je neka čudna odluka koje kolege u različitim političkim grupama neće lako prihvatiti"
, rekao je Kacin.

Kacin je ocenio da Srbiji nedostaje vodjstvo i istakao da nisu lideri oni koji se kriju iza javnog mnenja i povladjuju mu, nego oni koji menjaju stavove javnosti, i dodao da izgleda kao da se Vlada posle rekonstrukcije nalazi u intenzivnoj predizbornoj kampanji.

"Dodvoravanje javnom mnenju je normalno u izbornim kampanjama. Ja sam
sedam godina izvestilac za Srbiju i čini se kao da je Srbija samo u kampanji, a mi bismo želeli i nešto da vidimo"
, rekao je Kacin.

Kacin je pozvao predsednika Srbije Tomislava Nikolića da ispuni svoje obećanje dato prošle godine, kada je rekao da 2013. godine neće biti razloga za zabranu Prajda.

"Zabrana Prajda je kriva poruka u krivo vreme na krivom mestu ", rekao je Kacin.

Poslanica Evropskog parlamenta Marija Kornelisen rekla je da je zabrana Prajda "kapitulacija" države Srbije.

"Bar od 2010. godine poznato je da postoje nasilničke grupe sposobne da ruiniraju grad i ne vidim da su učinjeni napori da se te grupe spreče. To je potpuni nespeh Vlade, jer je pokazala da nije sposobna da obezbedi vladavinu prava. Bila bih veoma zabrinuta da sam na mestu Vlade Srbije"
, rekla je poslanica Evorpskog parlamenta.

Marija Kornelisen navela je da se u Srbiji mora uložiti napor da bi gradjani shvatili da je homoseksualnost normalna, što je potpuno suprotno od izjava premijera Ivice Dačića koje su, kako je rekla, uticale na njegov kredibilitet.

Jedan od organizatora Prajda Goran Miletić najavio je da će se žaliti Ustavnom sudu i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, jer Vlada Srbije ne poštuje sopstvene zakone i Ustav.

Blic

Pogledajte još