Đilas uputio pismo ministarki zdravlja: Stidite se gospođo Dejanović!

Đilas je istakao da ga je ministarka primorala da joj se obrati otvorenim pismo kako bi demantovao njene tvrdnje da je Apotekarska ustanova Beograd kriva za neštašicu insulina i zatražio od nje da se izvini zaposlenima u toj ustanovi i Beograđanima "zbog malteretiranja".

"Za sve što se danas dešava i sa nestašicom insulina u Beogradu, kao i sa nestašicama mnogih lekova po bolnicama i domovima zdravlja, krivi ste isključivo vi, gospođo ministarko. Kako svih tih nestašica nije bilo prethodnih godina, nego su počele kada ste Vi promenili sistem nabavki?", naveo je u otvorenom pismu Đilas.

Đilas je istakao da je ministarki zdravlja pisao još prošle godine i da je tada upozorio da državne apoteke ne mogu da budu konkurentne privatnim, posebno ne kada je odobreno izdavanje lekova na recept i u tim apotekama. Đilas je istakao da insulina nema u apotekama u Beogradu zato što se poštovao sistem javnih nabavki koji je uvela Đukić Dejanović i dodao da "po zakonu i mišljenju nadležnog ministarstva za lek koji ide u dalju prodaju nije potrebno raspisivati tender".

(old_image)
Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović

Prema njegovim rečima, ministarka je obećala da će Apotekarska ustanova Beograd, kao i sve druge apotekarske ustanove, biti izuzete iz sistema javnih nabavki, ali da to obećanje nije ispunila.

"I danas, kada zbog poštovanja zakona u državnim apotekama u Beogradu nema insulina, napali ste te ljude da su krivično odgovorni i da iza svega stoji politika. Stidite se, gospođo Dejanović, jer u Apotekarskoj ustanovi Beograd od kad sam ja gradonačelnik nema ni 'p' od politike", naveo je u otvorenom pismu prvi čovek Beograda.

Đilas je u pismu zapitao ministarku zdravlja da li će privatne apoteke "kada potpuno ili delimično unište državne", odvajati sredstva za bebe, za zapošljavanje lekara i da li će zaposliti na hiljade onih koji danas rade u njima.

"Hajde malo ostavite politiku sa strane i pokušajte, koliko možete, da odgovorno obavljate funkciju na koju su Vas postavili građani Srbije, među njima i Beograđani koje ovako surovo maltretirate. Spreman sam da Vam u tome maksimalno pomognem", napisao je Đilas.

Izvor: Beta

Pogledajte još