Ivica Dačić u dvodnevnoj poseti Grčkoj

Kako je saopštio vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, predvidjeno je da predsednik vlade položi lovorove vence kod spomen kosturnice u Mauzoleju na ostrvu Vido, kod mornaričkog krsta, kao i u "Plavu grobnicu".

Komemorativnim ceremonijama, povodom 97. godišnjice iskrcavanja srpske vojske na jonska ostrva Krf i Vido, prisustvovaće visoka delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, zvaničnici Grčke, gradonačelnik Krfa, ministar Jonske oblasti Grčke, kao i predstavnici više srpskih udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Kako je saopštila Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije, premijer Dačić će se u Atini u petak, 27. septembra, sastati sa predsednikom Grčke Karolosom Papuljasom i premijerom Antonisom Samarasom.

Posle neuspelog pokušaja da se srpska vojska povlači dolinom Vardara, a zbog prodora bugarske armije, presecanja komunikacija i izostanka planiranog prodora saveznika iz Soluna u susret srpskoj Vojsci, Vrhovna komanda je 24. novembra 1915. godine odlučila da se trupe povuku preko Crne Gore i Albanije na Jadransko primorje.

Posle više od mesec dana teških marševa po najtežem vremenu i bespuću, Srpska vojska se prikupila kod Skadra, Drača i Valone, odakle se povukla na Krf, na kojem je do aprila bilo 151.828 vojnika, u Bizerti oko 13.000 vojnika, a na Korzici i u Francuskoj oko 5.000. Načelnik Vrhovne komande, general Petar Bojović na Krf je stigao medju poslednjim ešalonima aprila 1916. godine.

Krfska epopeja predstavlja jedan od najtragičnijih i najsudbonosnijih perioda novije nacionalne istorije.

U pitanju je razdoblje velikog stradanja civilnog stanovništva i pripadnika oružanih snaga koje su, iscrpljene dugotrajnim marševima kroz Kosovo i Metohiju i Albaniju, spas potražile na grčkim jonskim ostrvima Krf i Vido, podseća se u saopštenju Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.


Blic

Pogledajte još