Nikolić: Srbija posvećena napretku

Predsednik Srbije je rekao šefu nemačke diplomatije Gvidu Vesterveleu da je naša zemlja posvećena postizanju plana implementacije briselskog sporazuma, ali da neće prihvatiti primenu nečega čega u tom sporazumu nema, niti će ikada, ni otvoreno ni prikriveno, prihvatiti nezavisnost Kosova.

Nikolić je rekao da je našoj zemlji veoma važno da što pre dobije datum otpočinjanja pristupnih pregovora sa EU i da zato Srbija neće obmanjivati svoje evropske partnere obećavajući im ono što ne može da učini.

Nikolić je dodao da Srbija ne želi da je Evropa izdržava, već želi da radi.

"Srbiji su potrebne nove investicije da bi omogućila bolji život svojim građanima i zbog toga joj je bitno dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora sa Evropskom unijom", rekao je Nikolić, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Srbije. On je Vesterveleu preneo da su izgubljene tri nedelje u pokušajima da se dogovori plan implementacije sporazuma od 19. aprila.

"To je jasan znak da predsednici vlada moraju da predvode dogovore o implementaciji, u prisustvu evropskog komesara Ketrin Ešton, zato što najbolje znaju šta je dogovoreno u sporazumu", istakao je predsednik Nikolić.

Vestervele se saglasio sa Nikolićem u vezi sa potrebom da dogovore o implementaciji vode predsednici vlada. On je istakao da Nemačka vodi otvorenu politiku prema Srbiji i njenom članstvu u EU, kao i da Srbiju vidi kao evropsku državu.

"Evropska perspektiva Srbije je u interesu naše zemlje, ali i Evropske unije, i zato bih voleo da Bundestagu predložim donošenje pozitivne odluke o daljim koracima Srbije na evropskom putu", rekao je Vestervele.

On je naglasio da je za to veoma važno donošenje plana primene sporazuma između Beograda i Prištine. Vestevele je doputovao u Beograd u ponedeljak uveče i odmah po dolasku razgovarao s potrpredsednikom Aleksandrom Vučićem.

Šef nemačke diplomatije je danas, sem što se susreo s Nikolićem, razgovarao i s premijerom Ivicom Dačićem i sa srpskim kolegom Ivanom Mrkićem. Iz Beograda Vestervele će otputovati u Prištinu.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još