Počeo sastanak u Briselu

Sastanak šefova država i vlada EU, na kome će biti doneta konačna odluku o datumu početka pristupnih pregovora sa Srbijom, počeo je oko 10,15 sati u Briselu.

Evropski lideri će na kraju drugog dana samita, koji je počeo juče popodne, raspravljati o datumu na osnovu preporuke koju je pre dva dana u Luksemburgu usvojio Ministarski savet, koji čine šefovi diplomatija zemalja članica.

Premijer Finske Jurki Katainen izjavio je uoči sastanka, da će tema biti proširenje EU, a upitan kakve odluke očekuje on je napomenuo da su ministri već doneli odluke i da će se tim putem nastaviti. Katainen je rekao i da ne očekuje da današnji sastanak dugo traje.


"Sve najveće stvari smo završili juče, sada ćemo se fokusirati na preostale teme poput proširenja. Nismo do sada imali puno vremena da razgovaramo o proširenju",
naveo je Katainen.

Ministri su na sastanku u Luksemburgu preporučili da Srbija počne pristupne pregovore najkasnije u januaru 2014, s tim što je Nemačka insistirala da Savet EU u decembru ove godine još jednom potvrdi tu odluku nakon što se uveri da je sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u potpunosti sproveden.

Bundestag je nakon jučerašnjeg govora Angele Merkel zvanično potvrdio ovaj stav, koji je prema nemačkim zakonima obavezujući za kancelarku.

Iako je većina drugih članica tražila da pregovori počnu ranije bez dodatne potvrde Saveta, mehanizam odlučivanja zahteva konsenzus, tako da je gotovo izvesno da pregovori neće početi pre januara.

Lideri EU koji su se juče okupili u Briselu, uz izuzetak Katainena, nisu ni juče ni danas uoči sastanka govorili o temi proširenja.

Međutim, predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc rekao je na sinoćnoj konferenciji za novinare da očekuje da na Samitu šefova država EU bude zaključeno da Srbija "u bliskoj budućnosti počne pregovore o članstvu u EU".


"Posle ogromnih koraka koje je Srbija napavila u rešavanju kosovskog pitanja, posle sastanaka premijera (Ivice Dačića i Hašima Tačija) i sporazuma koji je potpisan, Srbija pokazuje"
, njen premijer svakako, a nadam se i predsednik "posvećenost da vode zemlju na evropskim temeljima sa perspektivom da se učlani u EU", kazao je Šulc.

(Izvor: Blic, Novosti)

Pogledajte još