Pusić: Ulazimo u EU ali ostajemo u regionu

"Hrvatska postaje politički Evropom, ali ostaje ovde gde je uvek i bila, i naši susedi su naši partneri. U regiji ima zemalja od punopravnih članica do zemalja koje još nisu kandidat za članstvo u EU, ali taj spektar statusa znači da regija može treba i ide ka članstvu", rekla je Pusić na konferenciji za novinare organizovanoj u sklopu proslave ulaska Hrvatske u EU.

Hrvatska će, kako je rekla, preuzeti svoj deo odgovornosti za zajedničku budućnost regiona, i to, objasnila je, ne iz velikodušnosti, već iz interesa, budući da i njena stabilnost zavisi od stabilnosti regiona.

Zamoljena da uoči ulaska u EU prenese Srbiji ključno iskustvo stečeno u procesu pridruživanja, Pusić je rekla da je možda najvažnija pouka pristupnog procesa to da nema pravednih i nepravednih kriterijuma i prepreka.

"Mi smo se sve vreme žalili da su kriterijumi za nas strožiji, da nam se stavljaju nepravedne prepreke koje nisu deo procesa približavanja, a onda smo došli do zaključka da je jedna od koristi procesa to što se u njemu naučiš da rešavaš probleme koje ne vidiš unapred već se naprosto pojave"
, objasnila je Pusić.

Posebno zadovoljstvo Pusić je izrazila zbog činjenice da današnjim ceremonijama uoči ulaska Hrvatske u EU prisustvuju najviši predstavnici i Srbije i Kosova, čime je, kako smatra, još jednom iskazana velika odlučnost da se sprovede briselski dogovor Beograda i Prištine.


"To je važan korak za regiju koji pokazuje da meka moć EU, odnosno njena privlačnost i činjenica da zemlje u regionu prepoznaju mogućnost da ostvare stabilnost u EU, na ovom terenu i dalje funkcioniše i daje šansu za rešavanje komplikovanih odnosa kakvi su između Srbije i Kosova"
, rekla je Pusić.

Povlačenje tužbi zavisi od obe strane

Upitana da li će ulazak Hrvatske u EU ubrzati proces uzajamnog povlačenja tužbe i kontratužbe za genocid koje su Srbija i Hrvatska međusobno podnele, Pusić je objasnila da je za stavljanje na dnevni red teme o uzajamnom povlačnju tužbi potrebno preduzeti korake na obe strane.

Srbija bi, kako je objasnila, trebalo da ubrza kompletiranje podataka o nestalim osobama, a Hrvatska bi trebalo da reši neka pitanja vezana za penzije.


"To su dve teme na kojima intenzivno radimo i moramo imati nekakvu jasniju sliku do kraja sledećeg meseca"
kazala je Pusić.

(Izvor: Blic )

Pogledajte još