SMENA ĐILASA: Vračarski odbor DS jednoglasan

Kako Kurir nezvanično saznaje, predložili su da Đilas pomogne u ostvarivanju što boljeg rezultata na predstojećim lokalnim izborima u Beogradu, a da se izabere v. d. predsednika stranke.

Povratak Borisa Tadića

Svih 25 članova OO DS Vračar glasalo je za ovakvu odluku, jednoglasno je bilo i članstvo u Kikindi, dok je u Zemunu 25 demokrata izglasalo odluku, a dvoje je bilo protiv nje. Očekuje se da danas još 50 lokalnih odbora donese istovetnu odluku.

"Ukoliko Đilas sam ne ode do 18. januara, na sednici Glavnog odbora u Novom Sadu biće pokrenuto pitanje njegove smene", tvrdi izvor Kurira.

Tako bi Đilas na sednici GO mogao ostati bez podrške članstva, što bi bio povod za izbor novog stranačkog rukovodstva i povratak Borisa Tadića na čelo partije. Tadić je, prema informacijama iz njegovog tabora, izlobirao podršku većine članova GO, koji će oboriti dnevni red sednice koji je predložio Đilas i time iskazati nepoverenje.

"Nezadovoljni Đilasovom vladavinom, kadriranjem, ponašanjem i politikom, koja je neodrživa jer stranka ne prestaje da klizi u propast, glasaće protiv njegovog izveštaja o radu stranke u protekla tri meseca i zatražiti izjašnjavanje o poverenju lideru stranke", navodi izvor Kurira iz vrha DS i tvrdi da je struja okupljena oko Tadića obezbedila podršku većine članova GO, koji su spremni da ga otvoreno podrže.

Pajtić i Šutanovac protiv smene

"Potom bi u Izborni štab bili izabrani ljudi bliski Tadiću", kaže naš sagovornik, koji navodi da među istaknutim demokratama ima i onih koji nisu za Đilasovo smenjivanje:

"Zamenik predsednika Bojan Pajtić protivi se kadrovskim promenama na čelu DS uoči beogradskih i eventualnih republičkih izbora, a protiv je i Dragan Šutanovac, jer smatraju da bi došlo do haosa u stranci, koja ne bi imala kandidata za gradonačelnika."

Dušan Petrović : Većina za Tadića

Lider Zajedno za Srbiju Dušan Petrović kaže da ne želi više da se izjašnjava o unutarpartijskim problemima demokrata, ali dodaje da se nada da će DS kreirati politiku koja će biti prepoznatljiva građanima Srbije.

"Ubeđen sam da većina članova podržava Tadića. O svim mogućim koalicijama ZZS će razgovarati kada ostali budu imali definisanu strategiju kako da Srbiju izvuku iz duboke ekonomske krize. Mi u ZZS imamo tu strategiju i ona podrazumeva angažovanje svih domaćih resursa", kaže Petrović.

Izvor: KURIR

Pogledajte još