Šef britanske diplomatije danas u Beogradu

Hejg, koji u Beograd stiže oko podneva, prvo će se sastati sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivanom Mrkićem sa kojim je razgovarao i pre tri dana u Briselu i izrazio podršku Britanije napretku Srbije ka EU. Potom slede sastanci sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i vicepremijerom Aleksandrom Vučićem.

Na kraju posete Hejg će razgovarati sa premijerom Ivicom Dačićem. Uoči posete Beogradu, šef Forin ofisa je pozdravio napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i založio se za efikasnu primenu briselskog sporazuma.

- Pozdravljam plan za primenu Sporazuma, oko kojeg su se Srbija i Kosovo usaglasili. Čestitam premijeru Dačiću, premijeru Tačiju i svima ostalima za preduzimanje još jednog koraka u pravcu unapređenja odnosa između Srbije i Kosova - naveo je Hejg u pisanoj izjavi.

Hejg je, zahvaljujući visokoj predstavnici Ketrin Ešton na ulozi koju je imala, pozvao Beograd i Prištinu da se sada okrenu nesmetanoj i konkretnoj primeni Sporazuma.

- Samo istinski napredak na terenu biće garancija za nastavak napredovanja prema budućnosti članstva u Evropskoj uniji, kao i sigurnosti i stabilnosti za građane i Srbije i Kosova - poručio je Hejg i najavio da će o tim temama razgovarati s visokim zvaničnicima Srbije.

Hejg je prethodno boravio u Beogradu 25. oktobra prošle godine kada se prvi put sastao sa novim rukovodstvom Srbije.

Izvor: Tanjug, Blic

Pogledajte još