Skupština Srbije: Duboko poštovanja žrtava u Srebrenici

Danas se navršava 18 godina od ulaska snaga Vojske Republike Srpske u
Srebrenicu, muslimansku (bošnjačku) enklavu u istočnoj BiH koja je formalno bila pod zaštitom UN i u kojoj je, potom, izvršen genocid nad stanovništvom.

"Srbija i njen parlament će uvek biti opredeljeni da čuvaju sećanje na žrtve surovih oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina dvadesetog veka", navodi se u saopštenju kolegijuma Skupštine Srbije.

Skupština takođe, kako se navodi, na istovetan način, izražava svoje žaljenje i saučešće porodicama nevinih civilnih žrtava srpske nacionalnosti u sukobima u Bosni i Hercegovini.

Parlament Srbije je izrazio nadu da će svi narodi u BiH, kao i u drugim državama bivše Jugoslavije, nastaviti proces pomirenja i jačanja uslova za zajednički život zasnovan na ravnopravnosti nacija i punom poštovanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, da učinjeni zločini više nikada ne bi bili ponovljeni.

"Na taj način moguće je okrenuti se budućnosti, miru i prosperitetu u čitavom regionu", navodi se u saopštenju i dodaje da je tekst saopštenja usvojen većinom glasova Kolegijuma.

Izvor: BLIC

Pogledajte još