Sve tuče srpskih funkcionera

Ilustracija / Foto: Beta-AP

Incident koji se odigrao u sredu,
par dana nakon poražavajućih izbornih rezultata i povlačenja Vojislava Koštunice sa mesta predsednika partije, možemo dodati na dugačak spisak okršaja među stranačkim oponentima, ali i članovima istih partija.

Da su vaspitanje i osnovna kultura davno napustile Parlament nije neka vest, sukobi političara već godinama su predmet sprdnje.

Pred vama je spisak incidenata i podsetnik da su predstavnici stranaka često pravi odraz nevaspitanja i bezobrazluka.

Polivanja vodom

Sezonu polivanja vodom otvorio je radikal Vojislav Šešelj još devedesetih godina, kada je u Saveznoj skupštini meta bio Radoman Božović. Nakon rasprave Šešelj je bukvalno iznesen iz Skupštine.

Radikali su nastavili ovaj ritual, pa je i Aleksandar Antić zaliven prilikom odlučivanja o uvođenju prinudne uprave u Zemunu 2009. godine.

Skandal nešto novijeg datuma odigrao se u Smederevu, gde je šef odborničke grupe "Za bolje Smederevo", Milan Lukić polio je vodom predsednika Skupštine grada Smedereva Brančeta Stojanovića. Povod za ovo kupanje bilo je oduzimanje reči Lukiću nakon nekoliko javnih opomena.

Tuče u Skupštini

Dobro je poznato da su, još od devedesetih, sednice Skupštine Srbije zabava za široke mase, a često gledalac nije siguran da li je okrenuo kanal na prenos cirkusa ili zvanične diskusije članova parlamenta.

Jedan od najskandaloznijih incidenata, koji se i dan danas prepričava, je ispad radikalke Gordane Pop Lazić, koja je cipelom gađala Gordanu Čomić, potpredsednicu Skupštine Srbije.

Još jedan okršaj imao je za aktere radikale. Naime poslanici SRS i SNS Srboljub Živanović i Igor Bečić pobili su se na pomoćnim stepenicama nedaleko od skupštinske sale. Poslanik Srpske radikalne stranke Srboljub Živanović pesnicom je udario naprednjaka Igora Bečića i razbio mu arkadu i nos.

Intervenisala je policija, a Igor Bečić završio je na VMA.

Tuku se i demokrate

Ni "gospoda" iz Demokratske stranke nisu imuna na pesničenje.

Nekadašnji ministar odbrane Dragan Šutanovac i nekadašnji funkcioner Demokratske stranke Dušan Petrović potukli su se u krunskoj 69. Tuča je izbila nakon što je Šutanovac optužio Petrovića da je odgovoran za informaciju koja je dospela u medije da gradi luksuzan objekat na Vračaru.

I demokrata iz mioničke opštine Milan Gavrilović zamahnuo je pesnicom, ali ne na stranačkog kolegu već na suparnika - odbornika Nove Srbije Tomislava Radojičića. Tom prilikom Radojičić je zadobio povrede glave.

Tuče u "lokalu"

Incident iz Mionice pokazatelj je da funkcioneri iz manjih oopština ne kaskaju za kolegama u prestolnici.

Dobro je poznata i tuča naprednjaka u kojoj je poslanik ove stranke slomio nos odborniku. Učesnici su bili Slobodan Petrović, odbornik SNS u Vranju i narodni poslanik ove stranke Dragan Nikolić. U napadu je učestvovao i potpredsednika odbora Srđan Milošević. Petrović je ovu dvojicu optužio da su ga pretukli i naneli mu teške telesne povrede.

Takođe, tuča je izbila i u kancelariji savetnika predsednika opštine u Despotovcu, a akteri su bili najviši funkcioneri SNS i NS, direktor JP za podzemnu eksploataciju Vladan Milošević (SNS) i direktor Resavske pećine Dragan Obradović Gača (NS). Brzo je reagovala policija koja je obojicu funkcionera privela u PU Despotovac.

Koaliciona tuča u kafani

Koalicioni partneri iz Jedinstvene Srbije i SPS-a potukli su se u restoranu hotela "Vojvodina" u Staroj Pazovi, a na kraju je policija morala da ih razdvaja. Izvršni sekretar pokrajinskih socijalista Branislav Trifunović se najpre verbalno sukobio sa direktorom Elektrovojvodine Srđanom Kruževićem, a potom su počeli i da se tuku.

Sastanku je prisustvovalo oko 60 ljudi, a organizovan je kako bi se opštinski odbori SPS i JS pomirili uoči predstojećih izbora. Međutim, više se popilo i oko dva ujutru, na kraju "sastanka", došlo je do opšte tuče.

I napasnik i žrtva

Kao šlag na torti, za kraj smo vam ostavili najvećeg skandal-majstora u novijoj političkoj istoriji Srbije - naravno nikog drugog do Velimira Ilića.

Poznat po sočnim psovkama, i nedoličnom ponašanju Ilić svoju agresiju nije ispoljavao samo u Skupštini. Na njegovoj meti bili su i novinari, pa i policajci, a spisak njegovih skandala je predugačak. Podsetićemo vas na događaj iz 2002. godine kada je u izjavi Studiju B izvređao Nebojšu Čovića i Olju Bećokvić, a ostalo je zabeleženo da je za 2,32 minuta izrekao 14 psovki. A da Ilić ima ozbiljne probleme sa kontrolom besa pokazuje i napad na novinara novosadske televizije „Apolo“ Vladimira Ješića, kog je šutnuo u potkolenicu. Na neprijatno pitanje Ilić je odgovorio: “Sram te bilo, ti mene zajebavaš bre ovde bre, p.....jedan”.

Ipak i sam Velimir bio je meta napada, i to u centru Beograda. Lidera Nove Srbije pesnicom u glavu udario je Dejan Stojadinović.


J.Radovanović

Pogledajte još