Svedok ubistva Ćuruvije tražio punu zaštitu

On se nedavno prijavio Komisiji za istraživanje ubistva novinara.

"Njegove tvrdnje, koje je bio spreman odmah da ispriča, podudaraju se sa drugim dokazima koji su do sada prikupljeni i koji vode do Državne bezbednosti. On je pokazao spremnost da da zvaničnu detaljnu izjavu koja bi u potpunosti razotkrila ubistvo Ćuruvije, ali traži punu zaštitu"
, kaže izvor “Blica”.

Ime ovog svedoka zasad se drži u strogoj tajnosti.

Dosadašnjom istragom je otkriveno da je šef beogradskog Centra DB Milan Radonjić, koji je izdavao naređenja o striktnom 24-časovnom praćenju Ćuruvije, na dan ubistva novinara to činio i iz centrale JUL-a na Dorćolu.

Takođe je utvrđeno pregledom baznih stanica za mobilne telefone da su pripadnici beogradskog Centra DB Ratko Romić i Miroslav - Miki Kurak bili na licu mesta u Svetogorskoj ulici, gde je u ulazu zgrade u kojoj je živeo ubijen Ćuruvija 11. aprila 1999. na Uskrs.

Pregledom baznih stanica sa svih mobilnih mreža utvrđeno je i da su Radonjić i Radomir Marković, tadašnji šef DB, učestalo komunicirali telefonima odmah nakon ubistva Ćuruvije preko mobilnih brojeva koji doskora nisu bili poznati.

Takođe je utvrđeno da je Stevan Basta kao pomoćnik šefa Trećeg odeljenja beogradskog Centra DB bio uključen u praćenje Ćuruvije. On je direktno dobijao izveštaje o Ćuruviji od tadašnjeg operativca Predraga Gikića (51), koji je bio zadužen za novinara.

Basta je 1998. bio „koordinator grupe” koja je u DB bila zadužena za analiziranje izveštavanja srpske štampe o događajima na Kosovu.

Kao što je poznato, Mirjana Marković je javno prozivala Ćuruviju, a privatno mu pretila zbog izveštavanja sa Kosova i naručila je sramni tekst objavljen u “Politici ekspres” neposredno pre njegovog ubistva.

Basti se ponovo sudi zbog pomaganja u atentatu na Vuka Draškovića i očekivalo se da bi za manju kaznu otkrio ubice Ćuruvije. Sa svedokom koji se javio to neće biti potrebno, kaže izvor “Blica”.

Aleksandar Vučić danas je izjavio da će podneti ostavku ako ne reši ubistvo Ćuruvije.

Blic

Pogledajte još