Vučić: Vlada do 27. aprila, Dačić verovatno u njoj

Foto: Miloš Miškov / Beta

Predsedništvo Srpske napredne stranke odlučilo je da uđe u koaliciju sa Savezom vojvođanskih Mađara i dalo lideru stranke Aleksandru Vučiću i njegovim saradnicima odrešene ruke da nastave razgovore s predstavnicima drugih stranaka, a sve kako bi vlada bila izabrana do 27. aprila.

Ovo je danas nakon sednice Predsedništva stranke izjavio njen lider zapitavši se odakle u medijima spekulacije o odlaganju rokova za formiranje vlade.

"Vlada će biti izabrana do 27. aprila, imaće najviše 17 članova. Srbija će imati malu, modernu i efikasnu vladu", izjavio je Vučić i dodao da će 16. aprila biti verifikovani mandati poslanika u skupštini, 24. će biti na dnevnom redu zakoni o vladi i ministarsatvima, 25. treba da zaseda Glavni odbor SNS, 26. je glasanje o amandmanima, da bi 27. bila izabrana Vlada Srbije.

Verovatni su izgledi da lider SPS Ivica Dačić bude u vladi, dodao je Vučić, uz napomenu da je Tadić izjavio da ne želi da bude u vladi u kojoj je Dačić, a "ja ću doneti odluku koju ću predložiti Glavnom odboru".

"Neću nikoga da teram da uđe u vladu", rekao je Vučić i dodao da ga ne interesuju razmimoilaženja nego da želi da vlada radi kao tim.

On je naveo i da će u vladi biti pet ili sedam vanstranačkih ličnosti.

Budući premijer je najavio da će takozvani solidarni porez na plate u javnom sektoru veće od 60.000 dinara verovatno biti ukinut, ali je dodao da predstoje teške ekonomske mere, radi stabilizacije državnih finansija.

Među tim merama Vučić je pomenuo dodatni porez na plate visokih državnih funkcionera, smanjenje državnih dnevnica za putovanje u inostranstvo, kao i smanjenje korišćenja službenih automobila.

Vučić je rekao da nije tajna da bi želeo da u novoj vladi bude aktuelni ministar finansija Lazar Krstić, a kao verovatnog ministra pomenuo je i Kori Udovički, ali nije precizirao njen resor.

"Ja ne krijem da mi je želja da Lazar Krstić bude ministar, a biće i neki iz prethodne vlade, ali ne svi", rekao je Vučić upitan o kadrovskim rešenjima.

(old_image)
Foto: Miloš Miškov / Beta

ARANŽMAN SA MMF

Vučić je najavio i da će u narednih mesec do mesec i po dana Srbija sklopiti aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, što će, kako je istakao, biti podsticaj za strane investitore.

On je istakao i da javna preduzeća više neće biti pod ministarstvima, već će biti profesionalizovana i njihov rad će nadgledati posebno telo.

Vučić je rekao i da će svim strankama u Skupštini Srbije biti ponuđeno da se na mesto predsednika parlamenta svake godine bira predstavnik druge političke partije, kako bi se ojačala demokratska i kontrolna funkcija parlamenta.

NDS: DRŽIMO SE SVOJIH PRINCIPA

Da je Borisu Tadiću motiv za ulazak u vladu sa Socijalističkom partijom Srbije bio da bude na vlasti, pristao bi danas da sa njom deli vlast, a odbijanjem da to uradi, pokazuje da namerava dosledno da se drži svojih principa, saopštila je Nova demokratska stranka.

NDS ističe da je te principe iznela na razgovoru na koji ih je pozvala SNS, a ne tako što su oni uslovljavali tu stranku.

Dačić očigledno smatra slepim i licemernim sve oni koji ne ulaze u vlast po svaku cenu i one čija je politika usmerena na to da građani na kraju ne plate tu cenu, a to što kaže da bi ušao u vladu sa bilo kim, pa i sa Tadićem, samo potvrđuje tu činjenicu, stoji u saopštenju.

NDS pita u čemu greši kada kaže da SPS nema ideologiju, pošto njen lider izjavljuje da bi ušao u vlast sa bilo kim i da se vrednost politike meri izbornim rezultatom?

Večernje novosti

Pogledajte još