Vučić elegnatno pustio Dinkića niz vodu, Dačić danas smenjuje Obradovića

Iako se ni u jednoj rečenici lidera naprednjaka Aleksandra Vučića nije mogla čuti loša reč za Dinkića i njegove ministre, jasno je da je SNS danas podržao premijera da smeni članove URS. Mada su, po rečima Vučića, tema sednice bili i izbori, do toga neće doći bar u narednih šest meseci, kada će biti napravljen novi presek rezultata rada Vlade.

Postoji više opcija kako će Vlada da funkcioniše u narednom periodu. Moguće je da će Dinkić, Verica Kalanović i Suzana Grubješić možda već danas podneti ostavke. U tom slučaju, premijer bi imenovao vršioce dužnosti za ministarstva u kojima su bili i oni bi do imenovanje novih ministara na sednici Skupštine obavljali samo tehničke poslove.

Lider socijalista Ivica Dačić danas će doneti odluku ko će još iz redova socijalista morati da napusti Nemanjinu 11 - ministar prosvete Žarko Obradović ili ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović. Prema našim saznanjima, to će najverovatnije biti Obradović.

Druga opcija je da ministri iz URS nastave da obavljaju svoje poslove dok ne bude završena rekonstrukcija Vlade i dok se formalno u parlament ne uputi novi zakon o vladi i ministarstvima. Na istoj sednici bili bi imenovani ministri koji će zameniti Dinkića, Kalanovićevu i Grubješićevu, ali i oni koji će doći na mesta rekonstruisanih članova Vlade iz SNS i SPS.

Treća opcija je da po hitnom postupku Vlada podnese predlog Skupštini o smeni članova URS, koja bi to usvojila na prvoj narednoj sednici. Iz Vlade Srbije nismo mogli da dobijemo odgovor koja je od ovih varijanti najverovatnija.

Izvesno je, međutim, da će u srpski parlament najranije 20. avgusta, a verovatno kasnije, stići novi zakon o vladi i biti predloženi novi ministri.

Izvor: Blic

Pogledajte još