Vučić u Leposaviću: Briselskim sporazumom ne treba plašiti narod

Prema rečima prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, sporazum je ono što se moglo najviše učiniti u ovom vremenu, a Srbija čini što je moguće i činiće to i ubuduće u korist svog naroda.

"Srbija jeste uz svoj narod, neće ga ostavljati i gleda u budućnost", rekao je Vučić u izjavi posle sastanka sa episkopom raško-prizrenskim Teodosijem.

"Ponedak donosimo odluke koje su teške, ali država ne može bez svog naroda, a ni narod ne može bez svoje države", naglasio je on.

On je istakao da je došao na Kosovo i Metohiju ne da bi se pravdao, već da razgovara o budućnosti sa ljudima, o tome kako će država biti uz njih u budućnosti i šta treba činiti.

Govoreći o briselskom sporazumu Vučić je naglasio da taj sporazum nije previše dobar, već je rezultat onoga do čega se moglo doći.

Vučić je objasnio da tom dokumentu nigde ne piše da će se pošatovati kosovski ustav, kao i da kosovska vojska neće kročiti na sever pokrajine. Pojašnjavajući dogovor postignut u Briselu Vučić je rekao da će se primenjivati kosovski zakoni, ali da će država Srbija finansirati zaposlene u prosveti i zdravstvu. On je napomenuo da će ostale ingerencije preuzeti zajednica srpskih opština na severu Kosova.

"Niko ne može da vidi radost u mojim očima zbog briselskog sporazuma. Došao sam da narodu ovde kažem šta moramo da učinimo u narednom periodu, koje su naše obaveze i neću da ubeđujem narod da je to dobar dokument", kazao je Vučić.

On je poručio da neće obmanjivati narod, "poput nekih koji govore da su veće patriote od njega".

"Govorili su da će me gađati jajima, ali svi ti koji misle da više vole Kosmet od mene, neka znaju da na ovaj veliki praznik jaje znači vaskrsnuće", kazao je Vučić.

Osvrnuvši se na miting održan 10. maja u Beogradu Vučić je napomenuo da neće reći reč protiv vladika i njihovog tona uperenog protiv vlade, kao ni protiv bilo koga ko vodi hajku protiv njega.

"Dosta je bilo mešetara, priča da će narod biti ostavljen, jer se to nikada neće dogoditi, a biće još teških stvari, koje moramo da progutamo, ali kroz to moramo zajedno da prođemo", istakao je Vučić i ponovio da Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo, ali da će biti još bolnih i teških rešenja.

On je istakao i da narod želi da razuveri u laži koje mu serviraju, kako je rekao, oni koji vole samo svoje džepove. "Neću da ubeđujem u laži i neistine u koje ga ubeđuju neki drugi, koji ne vole Kosovo i Metohiju, već vole svoje džepove", rekao je Vučić.

Episkop raško-prizrenski Teodosije, nakon razgovora sa Vučićem, rekao je da činjenica da su danas Vlada i SPC na prostoru Kosova i Metohije za Srbe u pokrajini ohrabrenje i znak da su jedno biće, da ne mogu jedni bez drugih i da će tako biti i u budućnosti.

Prema njegovim rečima, bitna je podrška Vlade Srbije za opastanak Srba na Kosovu.

Vladika Teodosije je povodom briselskog sporazuma ocenio da je učinjeno što je bilo moguće u trenutku i vremenu u kojem živimo, i da su neki želeli više, ali da ako "imate pacijenta koji je u poodmakloj bolesti, traži se da se učini što više za njega“. On je, takođe, ukazao da ne treba biti malodušan i da ovaj sporazum nije kraj.

Posle liturgije Vučić je prošao glavnom ulicom u Leposaviću, gde su ga građani mirno pozdravili. U toku je sastanak Vučića sa predsednicima četri opštine na severu Kosova i načelnikom kosovskomitrovačkog okruga.

Vučić će posle Leposavića otići za Kosovsku Mitrovicu gde će u 16 časova biti održan sastanak sa odbornicima četiri skupštine opštine sa severa Kosova.

Posetu Vučića severu Kosova prati veliki broj novinara, kojih ima, kako ističu u Kancelariji za Kosovo i Metohiju, više od 60.

Premijer Ivica Dačić i Aleksandar Vučić prethodnih dana razgovarali su u Beogradu sa predstavnicima Srba sa severa Kosova i Metohije, kao i sa načelnicima svih okruga južne srpske pokrajine o implementaciji sporazuma iz Brisela, a Vučićeva poseta je u cilju postizanja dogovora o sprovođenju tog sporazuma.

Na teritoriji opštine Leposavić, duž magistrale, zalepljene su plakate sa porukom "Dobrodošao Vučiću na Kosovo i Metihiju". Vojnici nemačkog kontigenta Kfora iz baze kod Leposavića postavili su kontrolni punkt, na kolovozu su džakovi sa peskom, a saobraćaj se odvija naizmenično.

PROČITAJ I: Vučićev intervju uoči odlaska na Kosovo - Razgovaraću sa Srbima sa Kosova o svakoj sitnici

Izvor: Beta/ Tanjug / B92

Pogledajte još