Zatvorena biračka mesta, uskoro prvi rezultati

Foto: Miloš Miškov / Beta

20.00 - Zatvorena biračka mesta u Srbiji

U Srbiji su večeras u 20 sati zatvorena biračka mesta na kojima je 6.765.998 birača moglo da glasa na vanrednim parlamentarnim izborima.

Biračima koji su se zatekli na biračkom mestu u trenutku njegovog zatvaranja, biće omogućeno da glasaju.

Istvoremeno, održani su lokalni izboru u Beogradu, Aranđelovcu, Boru, Sevojnu, Pećincima i Negotinu.

RIK će konačne rezultate parlamentarnih izbora objaviti u roku od 96 sati od zatvaranja biračkih mesta, odnosno do četvrtka, 20. marta do 20 sati.

Do objavljivanja konačnih rezultata, RIK će objavljivati privremene rezultate.

19.50 - CeSID: Do 19.00 sati izlaznost 50,3 odsto
Na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji na birališta je do 19 sati izašlo 50,3 odsto građana upisanih u birački spisak.

Izvršni direktor CeSID-a Marko Blagojević rekao je da je po regionima najviše građana sa pravom glasa izašlo na izbore u centralnoj Srbiji - 52,3 odsto, zatim u Beogradu - 47,6 odsto i u Vojvodini - 49,2 odsto.
Na prethodnim parlamentarnim izborima 2012. godine na birališta je do 19 čsati izašlo 53,6 odsto odsto upisanih birača, 2008. godine 54,2 odsto i 2007. godine 56,7 odsto birača.


19.35 - GIK: Do 18 sati u BG izašlo 47,35 odsto birača
Na izborima u Beogradu do 18 sati glasalo je 47,35 odsto birača.

19.30 - Do 18 sati glasalo 45,67 odsto
Na birališta u Srbiji do 18 sati izašlo je 45,67 odsto upisanih birača i ukoliko se taj trend nastavi može se očekivati izlaznost od 53 do 55 odsto, saopšteno je danas iz Republičke izborne komisije.

Predsednik RIK-a Dejan Đurđević podsetio je da je do zatvaranja birališta ostalo još manje od sat vremena i da se biračka mesta zatvaraju u 20 sati.

Predsednik RIK-a je objasnio izbornu proceduru posle 20 sati, kada birališta budu zatvorena, i rekao da će RIK od 22 sata početi sa objavljivanjem preliminarnih rezultata.

On je naglasio da Komisija ne objavljuje podatke dobijene na uzorku, već da je reč o čistom matematičkom rezultatu.

Pogledajte koliki je red za glasanje u Štrpcu


Policajci u centru grada zbog najavljenog protesta Dveri

Nekoliko desetina policajaca raspoređeno je posle 18 sati u centru Beograda oko Skupštine Srbije u Ulici kralja Milana, gde se nalazi sedište Republičke izborne komisije, pred kojom je za večeras zakazan protest Dveri. Više o tome OVDE.

Nepravilnosti u Negotinu

Radmila Gerov, narodna poslanica LDP i kandidat za predsednika opštine Negotin na lokalnim izborima u ovom gradu, glasala je u 12 sati na biračkom mestu broj 16. Gerov je istakla da je u toku današnjeg dana na biračkim mestima zabeležen veliki broj nepravilnosti. - Na jednom biračkom mestu članovi izborne komisije su retroaktivno potpisivali birače, pošto su birački spiskovi za lokalni izbore umesto pre 8 sati dostavljeni oko 10. Tako da su na regularne spiskove birače koji su glasali u tom periodu potpisivali članovi komisija – kaže Radmila Gerov. U 19 sati je na teritoriji opštine Negotin glasalo 45,2 posto građana, što je prema rečima Radmile Gerov nezapamćena izlaznost za ovaj period. U Sokobanji je do 19 sati glasalo 56 procenta birača.

18.10 - Do 17 sati glasalo 41,1 odsto građana

Na birališta je do 17 časova izašlo je 41,1 odsto građana upisanih u birački spisak, saopštio je Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID).

Izvršni direktor CeSID-a Marko Blagojević je rekao, na konferenciji za novinare u Tanjugovom pres klubu, da je po regionima najviše građana sa pravom glasa izašlo na izbore u centralnoj Srbiji 42, 5 odsto, zatim u Beogradu 38,9 odsto i u Vojvodini 40,4 odsto.

Na prethodnim parlamentarnim izborima 2012. godine na birališta je do 17 časova izašlo 44,1 odsto upisanih birača, 2008. godine odsto 42,7 i 2007. godine 46,5 odsto birača.

15.36 - GIK: U Beogradu glasalo skoro 30 odsto birača
Na izbore za odbornike Skupštine grada Beograda do 14 sati izašlo je 29,87 odsto birača, a procenat izlaznosti uzet je sa 94 biračka mesta sa teritorije Beograda, saopštili su iz Gradske izborne komisije (GIK).

Kako kažu u GIK-u ta izlaznost se poklapa sa brojem birača koji su do tog vremena izašli i na prethodnim izborima, kao i da je izlaznost na svim opštinama približno ista. Glasanje protiče bez nepravilnosti i u skladu sa zakonom, a iz GIK pozivaju građane da se odazovu izborima, da izađu i glasaju.

16.55 - U Nišu do 14 sati glasalo 28,79 odsto birača
U Nišu je, prema podacima Republičke izborne komisije, na vanrednim parlamentarnim izborima do 14 sati glasalo oko 70.000 građana, što je 28,79 odsto upisanih birača, rekao je direktor Medija centra u Nišu Mladen Velojić. Izlaznost birača u Nišu do 14 časova je na nivou republičkog proseka, rekao je Velojić u direktnom uključenju iz niškog Medija centra u Tanjugov pres klub, gde novinari prate tok izbora. Prema njegovim rečima, za sada sve protiče bez ikakvih problema.

Do 14 sati glasalo 27,7 odsto birača, saopštio je Cesid. U centralnoj Srbiji izlaznost je bila 28,9 odsto, u Vojvodini 26,9 odsto i u Beogradu 26,3 odsto.

EXIT festival je izdao saopštenje u kome upozorava da pojedini stranački aktivisti nude lažne ulaznice za EXIT 2014 u zamenu za glasove na parlamentarnim izborima.

"Obaveštavamo javnost da je organizacija EXIT festivala došla do saznanja da pojedini stranački aktivisti nude lažne karte za EXIT 2014 u zamenu za dva glasa na parlamentarnim izborima. Upozoravamo sve ljubitelje EXIT-a da ne nasedaju na ove provokacije i ne dozvole da se njihovim glasom manipuliše na bilo koji način", navodi se u saopštenju.

U njemu se dodaje da su obavestili nadležne organe, koje pozivaju da hitno ispitaju ove navode "te da spreče bilo kakvu zloupotrebu glasačkih prava građana". Organizatori podsećaju da se karte za EXIT 2014 mogu dobiti samo na zvaničnim prodajnim mestima festivala.

Izlaznost u 10 sati - 9,09 odsto

"U Srbiji je do deset časova danas na vanredne parlamentarne izbore izašlo 9,09 odsto birača", rekao je predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Dejan Đurđević.

On je rekao da je u Vojvodini izašlo 10,05 odsto glasača, a u centralnoj Srbiji 8,65 odsto građana. U Beogradu je izašlo 8,37 odsto birača, a u Novom Sadu 11,62 odsto.

Vetar oduvao biralište
Izbori na jedno biračko mesto opštini Topola, kasnili su zbog više sile. Olujni vetar sa škole u kojoj je trebalo da bude glasanje, predhodne noći oduvao krov zgrade. Biračko mesto iz škole koja je ostala bez krova premešteno je u susednu zgradu u koju je prenet izborni materijal kako bi moglo da se glasa.
LDP se žalila na nepravilnosti na biračkom mestu 13 u Zemunu
Liberalno demokratska partija ukazala je na nepravilnosti tokom izbora na biračkom mestu 13 u Zemunu, gde je, kako navode u saopštenju, jutros jedan pripadnik MUP Srbije legitimisao građane odbijajući da se skloni s biračkih mesta.

"U Kragujevcu je glasalo 8,98 odsto, u Nišu je izašlo 8,02, dok je u Čačku izašlo 8,21 odsto birača", kazao je predsednik Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović. On je dodao da je izlaznost na izborima 2012. godine do 10 sati bila 11,04 odsto. U Beogradu je do deset sati glasalo 8,32 odsto birača.

Problemi sa spiskovima u Gračanici

Više birača u Gračanici vratilo se danas sa biračkih mesta, jer se, kako su rekli, ne nalaze na biračkim spiskovima za parlamentarne izbore koji se održavaju na Kosovu i Metohiji.

Interno raseljena Olgica Subotić kazala je za Betu da se ne nalazi na biračkom spisku, kao ni interno raseljeni Jevta Aksić.

Do 18 sati na Kosovu glasalo više od 28 hiljada glasača
Do 18 sati na Kosovu je glasalo 28.416 glasača i nisu zabeleženi nikakvi incidenti, izjavio je portparol OEBS-a Nikola Gaon. Gaon je rekao da je od ovog broja 11.552 birača glasalo na severu Kosova. Pravo glasa na parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji ima 107.958 birača koji svoju građansku dužnost mogu da ostvare na na ukupno deset biračkih centara i petnaest ogranaka.

Subotićeva i Aksić su rekli da su do sada uvek glasali na izborima Srbije koji su bili organizovani posle 1999. godine na Kosovu i Metohiji i da ne znaju zašto su i ko ih je za ove izbore skinuo sa spiska.

Jovana Dimitrijević (22) rekla je da je sa roditeljima i bakom došla da glasa i kazala da se svi članovi njene porodice nalaze na spisku, a da njenog imena nema.

Odvijanje izbora nagledaju službenici OEBS-a, a za bezbednost izbornog procesa zadužena je kosovska policija.

U Srbiji se danas održavaju i lokalni izbori u Beogradu, Aranđelovcu, Boru, Pećincima i Negotinu.

Na vanrednim parlamentarnim izborima ima 8.262 biračka mesta na teritoriji Vojvodine, centralne Srbije, kao i u zatvorima, na Kosovu 90, a u 20 stranih država 35 biračkih mesta.

Na Kosovu je u 17 opština otvoreno 90 biračkih mesta na kojma će moći da glasa 104.234 građana.

U Novom Pazaru zatvoreno jedno biračko mesto
Biračka mesta u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu su jutros otvorena na vreme, ali je jedno biračko mesto u Novom Pazaru zatvoreno oko 8.30. U radnom telu Republičke izborne komisije je rečeno da je biračko mesto broj 27 u prigradskom naselju Mur zatvoreno, kako bi se izbegle "moguće incidentne situacije".

U 20 stranih država otvoreno je 35 biračkih mesta na kojima pravo glasa ima 6.808 građana.

Za 250 poslaničkih mesta u Skupštini Srbije nadmetaće se 3.020 kandidata, koji se nalaze na 19 izbornih lista, od kojih je sedam manjinskih.

Za izbore za odbornike Skupštine Beograda pravo glasa ima 1.608.313 birača, koji mogu da glasaju na 1.178 biračkih mesta. Na izborima u Beogradu učestvuju 23 izborne liste.

Na parlamentarnim izborima ima 735 posmatrača - 556 domaćih i 179 stranih.

Na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala. Na biračkom mestu zabranjeno je korišćenje mobilnih telefona i drugih sredstava veza i komunikacije.

Svaki birač glasa lično, tajno i samo jednom, na overenim glasačkim listićima. Glasački listići za parlamentarne izbore biće svetlo plavo boje.

Kad dođe na biračko mesto, birač saopštava biračkom odboru ime i predaje obaveštenje o glasanju, a ličnom kartom ili drugom ispravom dokazuje identitet.

Birač ne može da glasa bez podnošenja dokaza o svom identitetu. Kad mu se utvrdi identitet, birač potpisuje birački spisak i preuzima glasački listić.

Potom se birač obeležava specijalnim sprejom na kažiprstu desne ruke, kao znak da je već glasao.

Birač može da glasa samo za jednu izbornu listu. Glasa se zaokruživanjem rednog broja ispred naziva izborne liste ili kandidata za kojeg se glasa. Biračima koji su se zatekli na biračkom mestu u trenutku njegovog zatvaranja biće omogućeno da glasaju.

Pripadnici policije na dužnosti mogu da uđu na biračko mesto samo ako su na biračkom mestu narušeni red i mir, na poziv predsednika biračkog odbora.

Zbirne izborne liste moraju za vreme glasanja biti vidno istaknute na biračkom mestu.

Na parlamentarnim izborima učestvuje 19 izbornih lista, od kojih je sedam manjinskih, dok je ukupno predloženo 3.020 kandidata za 250 poslaničkih mandata u Skupštini Srbije.

Današnji izbori su deseti parlamentarni izbori od obnove višestranačja u Srbiji, a šesti od demokratskih promena 2000. godine.

Građani se na parlamentarnim izborima opredeljuju između sledećih lista:
1. Aleksandar Vučić - Budućnost u koju verujemo (Srpska napredna stranka, Socijaldemokratska partija Srbije, Nova Srbija, Srpski pokret obnove, Pokret socijalista);
2. Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije (SPS), Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS), Jedinstvena Srbija (JS);
3. Demokratska stranka Srbije - Vojislav Koštunica;
4. Čedomir Jovanović - LDP, BDZS, SDU;
5. Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor;
6. Srpska radikalna stranka - dr Vojislav Šešelj;
7. Ujedinjeni regioni Srbije - Mlađan Dinkić;
8. Sa Demokratskom strankom za demokratsku Srbiju;
9. Dveri - Boško Obradović;
10. SDA Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin;
11. Boris Tadić - Nova demokratska stranka - Zeleni, LSV - Nenad Čanak, Zajedno za Srbiju, VMDK, Zajedno za Vojvodinu, Demokratska levica Roma;
12. Treća Srbija - Za sve vredne ljude;
13. Crnogorska partija - Josip Broz;
14. Lista nacionalnih zajednica - BDZ-MPSZ-DZH-MRM-MEP-Emir Elfić; 15. Dosta je bilo - Saša Radulović;
16. Koalicija građana svih naroda i narodnosti (RDS-SDS);
17. Grupa građana "Patriotski front - dr Borislav Pelević";
18. Ruska stranka - Slobodan Nikolić;
19. Partija za demokratsko delovanje - Riza Halimi.

Izvor: 24 sata

Pogledajte još