Šimunić kažnjen maksimalnom novčanom kaznom

Opštinsko državno tužilaštvo u Zagrebu objavilo je večeras da je prekršajni nalog podignut protiv 35-godišnjeg Šimunića na osnovu Zakona o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima.

Posle pobede nad Islandom i plasmana Hrvatske na SP, Šimunić je istrčao na teren maksimirskog stadiona i sa službenog razglasa poveo navijanje ustaškim pokličem "za dom", na šta su mu navijači uzvraćali "spremni".

Tužilaštvo je navelo da je hrvatski reprezentativac bio svestan da taj uzvik simbolizuje službeni pozdrav za vreme totalitarnog režima Nezavisne Države Hrvatske, kao i da predstavlja "manifestaciju rasističke ideologije, prezir prema drugim ljudima zbog njihove verske i etničke pripadnosti, kao i trivijalizaciju žrtava zločina protiv čovečnosti".

Šimunić je na kraju skandiranja, koje se ponovilo tri puta, čestitao publici rečima "svaka vam čast". Tužilaštvo je navelo i da je on tako i uznemiravao ostale učesnike javnog okupljanja,

Prema zakonu kazna može da bude novčana u visini od 5.000 do 25.000 kuna ili zatvorska od 30 do 60 dana.

Zagrebačka policija ranije je saopštila da u slučaju Šimunić, koji je izazvao oštre kritike u domaćoj i međunarodnoj javnosti, nije utvrdila elemente krivičnog dela, ali da je dostavila izveštaj tužilaštvu radi donošenja odluke.

U izjavi novinarima posle utakmice Šimunić je objasnio da je "to oduvek hteo da napravi" i da ga nije briga hoće li biti kažnjen.

"Nemam se čega stideti. Igrao sam za svoj dom. Oni kojima ovo smeta mogli bi proučiti istoriju. Ako im smeta ovo što sam napravio, njihov problem", rekao je tada.

Beta

Pogledajte još