Ušao u istoriju: Nadal osvojio 8. Rolan Garos

Španski teniser do velikog podviga stigao je pobedivši u finalu Rolan Garosa zemljaka Davida Ferera sa 3:0, po setovima 6:3, 6:2, 6:3 posle 2 sata i 16 minuta.

Tvrdnje većine teniskih poznavalaca da je finale ovog Rolan Garosa u stvari odigrano u petak ispostavile su se kao tačne. Nadal je pobedio Ferera 20. put u njihovom 24. međusobnom duelu i stigao je do 12. Gren slem titule u karijeri i 57. ukupno.

Finale je praktično odlučeno sredinom prvog i početkom drugog seta kada je Nadal serijom od sedam dobijenih gemova stigao do vođstva od 6:3, 3:0. Ferer je, kao i uvek, pokušavao na sve načine, ali jednostavno nije imao rešenja iako je bilo vidljivo da Nadal nije na nivou iz polufinala, najviše zbog hladnog vremena i kiše.

Što se statistike tiče, Nadal je na kraju imao 34 direktno osvojena poena i 25 neiznuđenih grešaka. Sa druge strane, Ferer je uz 22 vinera napravio 35 grešaka.

Za Ferera je veoma važan bio početak meča jer je bilo očekivano da bude nervozniji u svom prvom Gren slem finalu. On je uspeo da dobije svoj uvodni servis gem bez izgubljenog poena, ali već u drugom bila je vidljiva nervoza.

Nadal je lako izjednačio, a zatim je sačekao nekoliko grešaka Davida i bez većih problema stigao je do prvog brejka. Međutim, stariji od dvojice Španaca je očigledno bio je očigledno 'našpanovan' i spreman za veliku borbu. U četvrtom gemu stigao je do dve brejk prilike i drugu je iskoristio posle iscrpljujućeg poena.

Usledila su dva gema koja su dobili igrači koji su servirali, a onda je Nadal napravio još jedna brejk - 4:3. Ferer je spasao dve vezane brejk lopte, ali Nadal se izborio i za treću koju je pretvorio u gem sjajnog bekhenda. Tu je praktično i završen prvi set, preostala dva gema Nadal je dobio, iako je Ferer u osmom gemu imao jednu brejk loptu.

Seriju dobijenih gemova sa kraja prvog, Nadal je produžio i na početak drugog seta. Dobio je neizvestan prvi gem, a zatim je stigao do novog brejka. Ferer je nakon sedam uzastopno izgubljenih gemova napokon prekinuo seriju Nadala i smanjio na 3:1 u drugom setu.

Sredinom drugog seta počela je i da pada kiša, što je bio možda i poslednji tračak nade za Ferera, a peti gem mogao je da ga vrati u meč. Međutim, Nadal je u 15-minutnom gemu uspeo da spasi nekoliko brejk lopti i povede sa 4:1. Sedmi gem bio je ključan za prvi, a peti za drugi set. Nadal je dobijao sve mini-bitke i to se preslikavalo na rezultat.

Sredinom drugog seta nekoliko protestanata uznemirilo je publiku i igrače, a u jednom trenutku je maskirani huligan upalio baklju i uleteo na teren, a obezbeđenje je odmah reagovalo izbacivši ga sa terena. To kao da je uznemirilo Nadala koji je izgubio svoj servis gem (5:2). Međutim, već u narednom gemu Rafa je napravio još jedan brejk koji mu je i doneo i drugi set.

U trećem setu samo se čekalo kada će Nadal prelomiti. To se dogodilo u osmom gemu, napravio je brejk za 5:3, a zatim je bez problema odservirao za osmu titulu u Parizu i 12. Gren slem ukupno.

Izvor: b92

Pogledajte još