Australija se sprema za Asanžovo izručenje SAD

Ministar trgovine Krejg Emerson kazao je da se australijanska ambasada u Vašingtonu "priprema za mogućnost izručenja", ali i istakao da nema ničeg neobičnog u tome što se diplomate spremaju za nešto što bi se eventualno moglo dogoditi.

"Ambasada radi svoj posao, a to je da bude u poziciji da savetuje vladu u slučaju da proces izručenja bude neminovan. Za sada nema nikakvog dokaza o postojanju takvog procesa"
, kazao je Emerson televiziji Ej-Bi-Si.

Emerson je to rekao pošto su mediji danas objavili da australijske diplomate veruju da Vašington planira da optuži Asanža za špijunažu i zaveru, zbog aktivnosti njegovog sajta Vikiliks.

Emerson je ponovio da Australija ne može mnogo da uradi za Asanža, koji se skriva u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbegao izručenje Švedskoj, gde je optužen za silovanje.

Pozivajući se na diplomatske izvore, list Ejdž (The Age) piše da ambasada Australije u Vašingtonu ozbiljno shvata moguće izručenje osnivača Vikiliksa SAD.

List navodi da se Australija ne protivi potencijalnom izručenju Asanža i da je od SAD zatražila da je pravovremeno obavesti o odluci da podigne optužnicu protiv bivšeg hakera ili o njegovom slanju u SAD.

Beta

Pogledajte još