Dačić: Platfoma nije tajna, ali je poverljiva

"Ne postoje nikakva dva dokumenta. Ovde postoji samo pitanje procedure na koji način se radi u Vladi Srbije", rekao je Dačić gostujući u dnevniku Televizije Pink.

Ilustrujući način rada vlade on je napomenuo da će za desetak dana imati sastanak sa članovima kiparske vlade u Beogradu i da je platforma za te razgovore pod oznakom poverljivosti.
"Na takav način se odlučuje u Vladi Srbije od njenog početka i ako mi koji sa Kiprom nemamo nikakve probleme imamo dokument pod oznakom poverljivosti kako onda može Platforma za neke razgovore da bude unapred objavljena kao javni dokument", naglasio je premijer.

On je ukazao da će se pred poslanicima naći Rezolucija koja se bavi osnovnim principima daljih razgovora sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini.

Ta Rezolucija, kako je naveo, otvara prostor da se razgovara o onome što je suštinski predlog Platfome, a to je da "ako ne priznajemo Kosovo kao nezavisnu državu, kako mi vidimo da Srbi i druge zajednice koje žive na Kosovu ostvare svoja prava".

U tom smislu je predloženo formiranje zajednica srpskih opština, naglasio je Dačić i napomenuo da će se o nadležnostima o unutrašnjem uređenju te automonije razgvoarati u političkom dijalogu.

On je istakao da nema moć da ispred vlade Srbije napravi "korak u nazad" u odnosu na ono što su prethodne vlade radile kada je reč o razgovorima i dijalogu.
"Bilo kakva Rezolucija i Platforma ako nije predmet razgovora i dijaloga sa drugom stranom biće mrtvo slovo na papiru. Mi nismo u položaju da prekinemo razgovore", rekao je Dačić i podsetio da je prethodno rukovodstvo Srbije od Generalne skupštine UN tražilo pregovore pod pokroviteljsvom EU.

"Nemoguće je prekinuti ih jer smo ih sami predložili"
, objasnio je premijer.

Prema njegovim rečima, situacija je veoma teška na Kosovu i Metohiji.
"Mi nazad ne možemo jer nemamo gde, samo je pitanje kako napred. Iskoračili smo i predložili kako da se reši problem paralelizma institucija na KiM, odnosno kako doći do institucija koje će biti prihvatljive i operativne i za Srbe na KIM i za prištinske vlasti i to će biti predmet razgovora koji će se nadalje voditi", ukazao je Dacicć.

On je podsetio da je EU najavila da je sledeća tema razgovora do leta - paralelizam institucja i kako ga prevazići i kako definisati posebnost Srba koji žive na Kosovu.

(Tanjug)

Pogledajte još