Dačić: Srbija drži kočnicu za Kosovo u UN

"Članstvo u UN je jedna od retkih stavri koje Priština danas ne može da dobije. Skoro sve drugo mogu da dobiju. Zato sam rekao da možemo da razgovramo o stolici u UN. Ali da vidimo šta je prelog za konačno rešenje", kazao je Dačić u intervjuu za "Politiku" od nedelje.

Premijer je podsetio da status Kosova nije rešen sve dok Priština ne dobije status države članice u UN, te da "Srbija drži kočnicu UN i da će to tako biti decenijama", rekao je Dačić.

Dačić je naveo da je prvi važan korak ka uspostavljanju autonomije Srba na Kosovu postignut u Briselu dogovorom o naplati dažbina na administrativnim prelazima.

"Dogovor koji je postignut o naplati dažbina na administrativnim prelazima je prvi važan korak ka uspotavljanju autonimje Srba na Kosovu jer je osnova svake autonimije i finansijska",
kazao je Dačić i podsetio da će novac ići u poseban fond namenjen isključivo razvoju severa.

Dačić je rekao da predlog da se formira zajednica srpskih opština nije priznanje nezavisnosti Kosova, nego organizacija vlasti na toj teritoriji koja je definisana i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Prema njegovim rečima, jasno je definisano stavovima Evropskog saveta da Srbija mora da vodi dijalog sa Prišitnom ako želi da dobije datum za početak pregovora o članstvu u EU.

Upitan da li može da tvrdi da neće biti vanrednih izbora u Srbiji, Dačić je rekao da u tom slučaju ne bi mogao da bude ostvaren njegov cilj i cilj lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića - da se dodje do nekog rešenja koje je u nacionlanom i državnom interesu, da Srbija dobije datum početka pregovora sa EU, da zemlja ekonomski oživi, da se uspostave dobri odnosi u regionu.

"Svako ko se bavi poltikom mora biti spreman na to da izbori mogu da se dese sutra, ali to nije naš cilj. Ako nema šanse da uspemo u onome što hoćemo, ako postoje zastoji u reformama, prepreke u tome da rešavamo ove stavri, sigurno da možemo da razgovaramo o izborima"
, kazao je premijer.

(Beta)

Pogledajte još