Dačić i Tači kod Eštonove

Prethodno su u Briselu odvojene susrete sa Ketrin Ešton imali prvo premijer Srbije Ivica Dačić, a zatim i kosovski premijer Hašim Tači.

Tema razgovora koje je Dačić vodio sa Eštonovom je nastavak dijaloga Beograda i Prištine. "Svrha sastanka je razgovor o unapređenju dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU", saopšteno je ranije iz kabineta visoke predstavnice.

On je novinarima rekao da Srbija ne beži od razgovora, da želi brzo rešenje kosovskog problema, ali da neće da dozvoli da se razgovorima verifikuje kosovska nezavisnost.

"Spremni smo na razgovore s predstavnicima EU, privremenim institucijama u Prštini, ali insistiramo na tome da nema tajnih sastanaka. Ne želim ništa da krijem, sve što radimo, radićemo javno", istakao je Dačić uz ocenu da je to teška stvar i da su teški uslovi u kojima se nastavlja dijalog.

Predsednik vlade je izjavio da je zvanični Beograd spreman za početak procesa dogovora i političkog dijaloga s Prištinom "ako je potrebno već sutra". Dačić je izjavio da će razgovarati s Ketrin Ešton povodom „nastavka dijaloga ili novog pregovaračkog procesa podignutog na viši politički nivo".

On je rekao i da Srbija ne beži ni od jedne teme ni od jednog sagovornika niti od razgovora s bilo kojim predstavnikom prištinske vlasti.

Dačić je rekao da treba pokušati da se dođe do rešenja.

Pogledajte još