Dačić pred sastanak s Tačijem: Nismo pobedili, idem u Brisel da nešto vratimo

Pred večerašnji sastanak sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem u Briselu, Dačić je rekao da očekuje težak sastanak, ali i da nikakve granice sa Kosovom ne dolaze u obzir.

"Ne kiptim od želje da idem na sastanak u Brisel. Nemamo mi ništa što bismo mogli da izgubimo, sve smo izgubili, ovde je reč da vratimo nešto", rekao je Dačić u Palati Srbija nakon sastanka Republičkog štaba za vanredne situacije", javlja Beta.

"Srbija je u nebranom groždju. Pre skoro godinu dana je parafiran sporazum (sa Prištinom), a ja ga ne bih potpisao...Ovde više nemate politiku između, već morate da kažete da ne stojite iza sporazuma, a to bi značilo da ne stojimo i iza dobijanja datuma za pregovore (sa EU)", rekao je premijer.

"Mi nismo pobedili (u ratu 1999. godine), jer da smo pobedili ne bismo bili u ovoj situaciji. Uvek ima mesta za herojstvo, ali nema za uzaludne žrtve. Srbija vodi računa o Srbima na Kosovu i Metohiji. Ali, Srbi sa Kosova i Metohije takodje treba da imaju u vidu interese cele Srbije", rekao je Dačić.

Premijer je rekao da razume proteste Srba na severu Kosova koji od jutros blokiraju jedan prelaz ka Srbiji, ocenjujući da će to ubuduće biti granica sa centralnom Srbijom.

"Ne mogu da kažem da je ovo idealan sporazum, ali se ne uspostavljagranica, to je laž. Tači bi voleo da je to granica, a ja podsećam da od Merdara ka jugu 12 godina postoji taj sistem", rekao je Dačić.

Uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton danas će biti održan sastanak na političkom nivou, između premijera Srbije Ivice Dačića i Hašima Tačija.

Pogledajte još