Dačić predviđa: Živećemo bolje u 2013. godini!

Premijer Ivica Dačić je u intervjuu za TV B92 rekao da ne razmišlja o vanrednim izborima, da su odnosi i u vladajućoj koaliciji korektni i da kada je reč o saradnji u regionu u prvoj polovini 2013. godine očekuje susret sa hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem.

- Očekujem da u 2013. godni Srbija ima, možda, najveći privredni rast u regionu, ali to su sve mali pomaci od jednog, dva, tri, četiri odsto, nama je naophodno da 2015. i 2016. pri kraju našeg mandatu Srbija ima najmanje pet odsto privrednog rasta godišnje kako bi ljudi mogli da osete da bolje žive, a toga sigurno ne može da bude ako Srbija prekine sa evropskim integracijama - istakao je premijer.

On je naglasio da će Srbija dobiti datum ako uspe da napravi dobar balans između dinamike evrointegracija i dinamike u pregovorima.

- Ketrin Ešton vodi ove razgovore sa željom da to rezultira napretkom u evropskim integracijama. Međutim, mislim da nije realno da do marta ispregovaramo pitanje autonomije Srba na Kosovu. Zato je važno ne prekidati sve te razgovore i imati praktična rešenja koja će omogućiti da idemo dalje - rekao je Dačić.

Govoreći o predstojećem sastanku u Briselu 17. januara gde bi trebalo da se razgovarao severu Kosova, Dačić je istakao da će taj sastanak biti korak dalje i da će na dnevnom redu biti - a to je parlelelizam inistitucija i "ono što je Ketrin Ešton za prištinske uši meko rekla posebnost Srba na Kosovu".

- Politički dijalog je otvoren time što je podignut na politički nivo, to je bio predlog predsednika Srbije isto kao što je bio njegov predlog da ja vodim taj dijalog. Nisam se previše radovao tome, ali su se teme o kojima smo do sada raspravljali uglavnom odnosile na realizaciju dogovora koji su postignuti već u Briselu - rekao je Dačić.

Premijer Dačić je ponovio da su odnosi u vladajućoj koaliciji korektni, navodeći da dan započinje susretom s prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem, kao i da su njihovi susreti i telefonski razgovori česti.

- Nije bilo tema o oko kojih bi smo se preglasavali, nijedna odluka nije doneta, a da nije bilo jednoglasno - rekao je Dačić.

- Vlada treba da izdrži sve dok radi svoj posao, ako ne bude dobro radila svoj posao nema razloga da postoji. Ovo je životni ispit za svakoga od nas i za Vučića i za mene. Zato je veoma važno da ne propustimo ovu priliku, tako da očekujem da ćemo do kraja i da ću svoju 50 godinu dočekati kao premijer - rekao je Dačić o odnosima uokviru koalicije.

Na pitanje da li ima neslaganja s predsednikom Srbije, on je odgovorio da ono o čemu se sad razgovora u Briselu nisu pregovori, nego sprovođenje ranije dogovorenog.

- Ono što dalje bude razgovarano i pregovarano ide nama na dušu - rekao je Dačić.

On je ponovio da će u parlament ići osnovni principi za dalje pregovore i da bi onaj ko bude pregovorao u ime Srbije trebalo da u svim razgovorima predlaže rešenja koja su u skladu sa suštinom predloga Srbije, a to je autonomija za Srba na Kosovu.

- Ono što bude uspelo da se dogovori u tim razgovorima trebalo bi kasnije da bude pretočeno u zakon o suštinskoj autonomiji Kosova, jer je to tako definisano Rezolucijom 1244 i tako bi bilo rešeno pitanje da li je sve to u skladu sa Ustavom ili ne - objasnio je premijer.

Dačić je naveo i da je raznima u platformi o Kosovu zasmetalo to da treba prekinuti tehnicki dijalog i da u suštini ništa nije dogovoreno dok se ne dogovori.

- Mislim da je svima bilo jasno da to neće naići na dobar prijem - rekao je Dačić.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još