Dačić znao ko je Radulović: Mora da objasni o čemu su razgovarali

Kako tvrdi izvor Blica, koji je imao uvid u dokumente Tužilaštva za organizovani kriminal, dokazi da je Dačić znao ko je Radulović postoje u vidu audio-zapisa Uprave kriminalističke policije, ali i audio i video zapisa Bezbednosno-informativne agencije, koji su rađeni po naredbi istražnog sudije posebnog odeljenja Specijalnog suda.

Izvor još tvrdi da se Dačić u više navrata video sa Rodoljubom Radulovićem i da je bio dobro upoznat sa njegovim aktivnostima. Blic navodi da niko nije pratio Dačića, već Radulovića i da je premijer tako i "uhvaćen".

Premijer ni juče nije želeo da odgovori na pitanje “Blica” šta je bio povod za sastanak sa Radulovićem i zašto se više puta sastajao sa osobom o kojoj, ako je suditi po njegovom svedočenju, nije znao ništa. Takođe, čudno je da je deo javnosti znao za Mišu Bananu zbog njegove bliske veze sa estradom, a da ministar policije nije u to bio upućen.

"Posle ove afere bačena je senka na Dačićev kredibilitet i moralni integritet. Najbolje što je mogao da uradi jeste da prizna da je do tih susreta dolazilo, ali je ostao dužan za objašnjenje šta je bio povod za neformalne susrete sa ljudima čije biografije su, najblaže rečeno, sumnjive"
, navodi za “Blic” politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

(old_image)
Božo Prelević

Advokat Božo Prelević kaže da je verovatno reč o političkom napadu na Dačića, a da on nema veliki izbor sredstava za odbranu.

"Pitanje je da li će ga ova afera koštati mesta direktora policije, odnosno toga da njegov kandidat ne bude postavljen ili će ga koštati premijerske pozicije, odnosno novih izbora", navodi Prelević.

On naglašava da videti se sa nekim nije krivično delo, ali da postoji politička odgovornost i da će Dačić morati da je snosi. Prelević objašnjava da nije neobično da se visoki državni funkcioneri sreću sa ljudima sumnjive reputacije i ne isključuje mogućnost da je Dačić tako prikupljao određene podatke koji se tiču narko-klana odbeglog Pljevljaka. Ipak, u tom slučaju pada u vodu priča da ministar policije nije znao ko je Radulović.

"Ovde su svi dužni odgovore. I MUP, i Dačić, ali i ovi koji su danas na vlasti", navodi Prelević.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović objašnjava za “Blic” da ministar policije “ne mora da zna svakog člana svake bande”.

"Možda je on Dačiću bio predstavljen kao poslovni čovek, jer očigledno je da on nije znao s kim razgovara. Tu je podbacila i kriminalistička policija koja je morala da zna ko je Radulović, da o tome informiše Dačića, pa da on odluči da li želi sastanak", ističe Radovanović.

(old_image)

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić ocenio je juče da je za kontakte premijera Dačića i sumnjivog biznismena Radulovića znao i tadašnji predsednik Boris Tadić i upitao zašto je ćutao.

Komentarišući kontakte Dačića sa Radulovićem, Dinkić je rekao da su za to sigurno pre četiri godine znali i Tadić, i potpredsednik DS Miodrag Rakić, i direktorpolicije Milorad Veljović.

"Zašto tada nisu reagovali, ako je trebalo, nego je sada neko to pustio da uzdrma vladu", rekao je Dinkić.

Dinkić je istakao da treba na osnovu transkripata utvrditi sadržaj razgovora i na osnovu toga preduzimati korake - da se odgovara, ako se utvrdi da je postojalo krivično delo, a ako ne, da se to skine sa dnevnog reda.

"Oni koji su znali za to - Miki Rakić, Boris Tadić i direktor policije, ako je tamo bilo neko krivično delo, trebalo bi sva trojica da idu u zatvor zajedno sa Dačićem. Ako se utvrdi da je bio kriminal, zašto su ćutali četiri godine"
, istakao je Dinkić.

(Blic / B92)

Pogledajte još