Danas sednica o KiM: Vlada donosi dva dokumenta

Sednica je, prema najavama čelnika koalicije, trebalo da bude održana u utorak, ali nije formalno ni zakazana iz tehničkih razloga i potrebe da se još vremena posveti dogovorima o konačnoj verziji dokumenta.

Vlada bi trebalo da usvoji dva teksta - rezoluciju, koja je obavezujući dokument i o kojoj će se izjašnjavati i poslanici, i drugi obavezujući dokument za koji i dalje nije izvesno da li će biti definisan kao platforma, uredba ili zaključak.

Taj dokument sadržaće jasne instrumente za nastavak dijaloga, a kako su preneli beogradski mediji biće obavezujući za pregovarača - premijera Dačića.

Rezolucija se sastoji od pet tačaka - da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, da će dijalog sa Prištinom biti nastavljen i da svaki pomak u dijalogu mora da prati i napredak Srbije na putu evrointegracija, zatim rešavanje statusa severa pokrajine, kao i posebne garancije individualnih i kolektivnih prava za Srbe južno od Ibra.

Prema saznanjima Tanjuga, nadležni u Vladi su u ponedeljak uveče dobili nacrt rezolucije pripremljen u Kabinetu predsednika, ali je trebalo vremena da se usaglase stavovi, između ostalog i o tome hoće li biti direktnog pozivanja na platformu, ili će se izbeći formalno pominjanje tog pojma, kao i da li će dokument sadržati deo sa obrazloženjima.

Predsednik Tomislav Nikolić je ranije rekao da Srbija ne može da dobije više od onoga što je sadržano u platformi o Kosovu i Metohiji, ali da ispod toga ne sme da ide.

Nikolić je objasnio da će na zajedničkoj sednici Vlada usvojiti platformu i da će na osnovu nje predložiti rezoluciju, koja će potom ići pred poslanike.

"Očekujem da u petak bude sednica Narodne skupštine na koju bi trebalo da budem pozvan i da konačno pred celim svetom pokažemo šta želimo i možemo da uradimo", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je pozvao sve da platformi ne prilaze sa skepsom, nepoverenjem i autocenzurom, dodavši da je platforma "najviše što Srbija danas može da ostvari".

Izvor: Tanjug

Pogledajte još