Đilas: Petrović i Jeremić će biti isključeni iz stranke ako ne vrate mandate

On je dodao da će svi koji ne budu poštovali odluke stranačkih organa biti isključeni iz Demokratske stranke.

Đilas je nakon sednice Predsedništva stranke održane u Despotovcu rekao da se od Vuka Jeremića čeka zvanični stav u narednih nekoliko dana.

"Onaj ko ne poštuje odluke Glavnog odbora, taj se sam isključio iz DS, a sve ostalo je tehnika. Informisao sam Predsedništvo da sam u skladu sa Statuom pokrenuo disciplinski postupak, odnosno zahtevao od organa stranke da ga pokrenu za sve one koji ne poštuju odluke GO DS", rekao je Đilas.

On je dodao da će se u DS samo demokratsski odlučivati, da se neće praviti kult ličnosti i da će se poštovati pravo svakoga da iznosi stavove na organima stranke i izvan njih, pa čak da će se tolerisati izjave u medijima protiv bilo koga iz stranke i njene politike, ali da nije moguće tolerisati da neko ne poštuje odluke najviših organa stranke.

Na pitanje o odnosima sa URS, Đilas je izjavio: "Nema odnosa sa URS".

Prema rečima Đilasa, DS je demokratska stranka, bez kulta ličnosti, u kojoj moraju da se poštuju demokratija i odluke organa stranke. Pravo je svakoga da iznese svoje stavove van oragana DS ili u medijima, ali bi, ako je neko u stranci, bilo bi normalno da svoje mišljenje iznese na stranačkim organima.

Đilas je rekao da je danas doneta i odluka o raspuštanju 30 odbora DS, među kojima su oni koji su na lokalnim izborima osvojili manje od 10 odsto glasova, kao i oni koji su bili na vlasti, a osvojili su manje od 15 odsto podrške.

"Došli smo u Despotovac",
rekao je Đilas, "jer smo na lokalnim izborima imali najbolji rezultat i osvojili smo 50 odsto glasova svih građana u ovoj opštini".

Đilas je istakao da DS danas nije na vlasti u ovom mestu, pošto se ne poštuje izborna volja građana i jer su četiri odbornice DS prešle u Srpsku naprednu stranku (SNS). On je ocenio kako je objašnjenje iz SNS da su četiri odbornice shvatile da nema napretka Despotovca, ukoliko lokalna vlast nije ista kao i republička, jedno od nanedemokratskijih.

"Da li je zaista uslov da se neki grad razvija to da svuda bude ista vlast? Ako to jeste tako, neka nam kažu, pa možda se mi sami sklonimo",
rekao je Đilas.

On je dodao da DS neće preduzimati nikakve mere protiv te četiri odbornice, jer ne želi da doprinosi širenju agresije i straha, koji je u zemlji sve veći.

On je zatražio prestanak harange i hajke protiv DS i njenih članova.

"Očekujem od vlasti da odustanu od ovakve politike i da vidimo kako možemo da postignemo konsensuz o najvažannijim stvarima u društvu, a ne da se stalno raspravljamo i svađamo, jer za to nije glasao nijedan građanin", rekao je Đilas.

(Izvor: Blic)

Pogledajte još