Državni vrh jedinstven o platformi i rezoluciji: Kosovo nije nezavisna država

- Srbija je barem danas na sednici vlade pokazala da iza jednog dokumenta može da stane jednoglasno uz sva ograničenja i bojazan koje neko ima kada razgovara o Kosovu i Metohiji i u svako nadanje budući da je proteklo mnogo vremena i da je ono što danas radimo minimum u odnosu na ono što smo mogli da dobijemo pre nekoliko godina i maksimum onoga što bismo mogli da dodbijemo kroz nekoliko godina - rekao je predsednik Tomislav Nikolić.

Nikolić je izjavio da on i Vlada Srbije na Kosovo i Metohiju gledaju isključivo u okviru Ustava i najavio donošenje posebnog zakona o Kosovu i Metohiji.
- Ja Kosovo i Metohiju ne vidim kao nezavisnu državu, Vlada Srbije ga ne vidi kao nezavisnu državu, ni današnja opozicija, tako da o tome u celoj Srbiji nema dileme - poručio je Nikolić.

Predsednik je dodao da sada ostaje da se Skupština Srbije izjasni o tom dokumentu i da se nada da će poslanici shvatiti važnost momenta i svoju odgovornost jer se radi o predlogu rezolucije koji nije običan zakon oko kojeg se nadgornjava i stiču politički poeni.

Nikolić je proučio da je uz vladu i da se nijednog trenutka neće skloniti iz procesa rešavanja kosovskog pitanja:

- Želim da pomognem vladi i šta god da im treba mogu da mi se obrate jer sam danas bio na sednici vlade koja zaslužuje da joj se pomogne - rekao je Nikolić.

- Ima ublažavanja ivice, da tako kažem, i uklonjeni su delovi koji su mogli da budu tumačeni kao prestanak pregovora. Takve sumnje su morale da budu otklonjene - rekao je Nikolić na pitanje da li je zadovoljan budući da su iz platforme izbačena dva navoda koja se tiču pregovora sa Prištinom.

Predlog rezulicuje o osnovama za razgovore sa privremenim institucijama u Prištini i platforma iz koje je proistekao taj dokument usvojeni su danas na zajedničkoj sednici predsednika Republike Tomislava Nikolića i Vlade Srbije.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je vlada jednoglasno usvojila dva dokumenta vezana za Kosovo i Metohiju i da je time iskazano puno državno jedinstvo kada je reč o toj značjanoj temi koja je suštinsko pitanje od nacionalnih i državnih interesa.

- Poruka rezolucije je da želimo sveobuhvatno rešenje, da ćemo nastaviti dijalog i traženje rešenja. Imamo potrebu za tim da odbranimo naše nacionalne i državne interese i predložimo kako mislimo da bi Srbi trebalo da se organizuju i žive na KiM u uslovima kada nema konačnog rešenja onako kako je predviđeno po Rezoluciji 12 44 - rekao je Dačić.

Dačić je, na konferenciji za novinare podvukao i da, sa druge strane, treba omogućiti i da Srbija dobije datum za početak pregovora o ulasku u EU.

Dačić je rekao da je predsednik Republike Tomislav Nikolić predložio vladi platformu za političke razgovore sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini, koju je vlada prihvatila.

- Ta platforma će ostati dokument koji neće ići u javnost jer nije uobičajeno da se o platformi i taktici upoznaju oni sa kojima tek treba da razgovaramo. U skladu sa tim i na osnovu toga je Vlada Srbije predložila rezoluciju Narodnoj skupštini koja govori o osnovnim principima za političke razgovore sa privremenim institucijama samouprave u Prištini - rekao je Dačić.

Naravno polazi se od toga, naglasio je Dačić, da Srbija ne priznaje i neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još