Dušan Petrović: Đilas kriv za Tadićev poraz na izborima

"DS nije formirala vladu, jer je Boris Tadić izgubio na predsedničkim izborima, a glavni krivac je Đilas, jer je Tadić u Beogradu osvojio devet odsto manje glasova nego četiri godine ranije na predsedničkim izborima", rekao je Petrović, koji je bio i ministar poljoprivrede u prethodnoj vladi.

Đilas je, prema njegovim rečima, odgovoran za izborne rezulatate u Beogradu, ali i izborne rezultate u celoj Srbiji, budući da je tada bio zamenik predsednika stranke.

Petrović je rekao da je jučerašnjom odlukom o njegovom isključenju, DS "opet popustila pred Đilasovim samovlašćem" i dodao da je ona još, na njegovu žalost, "sleđena zbog rezultata izbora".

On je napomenuo da se, kada je u pitanju njegovo isključenje, ne radi o poslaničkom mandatu, već o političkom revanšizmu, jer Đilas želi da ukloni svakog neistomišljenika.

Petrović je saopštio da se ne bavi pravljenjem nove stranke i poslaničkog kluba, već da za razliku od Đilasa poštuje pravila i čeka odluku statutarne komisije DS, kojoj će se žaliti.

Elezović: Odluka o Petroviću demokratska

(old_image)

Predsednik Izvršnog odbora DS Dušan Elezović izjavio je da odluka o isključenju Dušana Petrovića iz stranke nije doneta na osnovu lične odluke predsednika DS-a Dragana Đilasa, već na demokratski način, većinom glasova.

"Izvršni odbor DS-a doneo je sinoć demokratski, većinom glasova, odluku o isključenju Dušana Petrovića... Dakle, nije reč ni o kakvoj ličnoj odluci predsednika stranke, niti je reč o bilo kakvom političkom revanšizmu"
, kazao je Elezović, a saopštila je DS.

On je naveo da su svi ministri koji su vratili mandat dobili svoje mesto u stranci, ali i da su neki odlučili da u teškim vremenima za nju krenu svojim političkim putem i da prave sopstvenu stranku, poput Petrovića, i to sa mandatima dobijenim na listi DS-a.

Elezović je ocenio da je nejasno to što "Petrović optužbama na račun stranke i njenog predsednika traži alibi za svoju političku odluku".

"Za svakoga ko je privržen politici DS-a u njoj ima mesta. A prirodno je da onaj ko ne poštuje odluku stranačkih organa za to, kao i u svakoj drugoj stranci, snosi odgovornost", kazao je on.

Elezović je dodao da DS kao stranka poštuje zakone svoje zemlje, pa se u tom smislu ne može doneti odluka o oduzimanju mandata, ali može o oduzimanju članstva onima koji krše odluke stranačkih organa.

(B92)

Pogledajte još