Fatmir Limaj pušten na slobodu

Prethodno je Veće sudija, sastavljeno od međunarodnih i lokalnih sudija, odlučilo da su neprihvatljive izjave i dnevnici Agima Zogaja, najvažnijeg svedoka Tužilaštva, saopštio je Eulex.

Zogaj je bio najznačajniji svedok tužioca Euleksa protiv optuženih u slučaju Klečka. Pronadjen je obešen u jednom parku u Nemačkoj, a saopšteno je da je reč o samoubistvu.

U sudskom veću su dvoje Euleksovih sudija i jedan lokalni.

Sudije su utvrdile da tužilaštvo nije uspelo da ispuni određene proceduralne standarde, tako da dokazi Agima Zogaja, vodjenog kao svedok X, nisu prihvatljivi. Od tužilaštva i odbrane je zatraženo da dostave završne reči pre nego što presuda u slučaju bude doneta, navodi se u saopštenju.

(old_image)

HAŠKI DOSIJE

Fatmir Limaj bio je poslanik "parlamenta Kosova" i bivši zapovednik OVK u regionu Glogovca u trenutku kada je uhapšen još 2003. godine u Sloveniji i prebačen u pritvor Haškog tribunala.
Limaj je 18. februara uhapšen u Kranjskoj Gori, na osnovu optužnice koja ga - zajedno sa još trojicom bivših pripadnika OVK - tereti za zločine nad srpskim i albanskim civilima počinjene između maja i jula 1998. u logoru Lapušnik, kod Glogovca.

Limaj je bio prvooptuženi na osnovu pojedinačne krivične i zapovedne odgovornosti, zato što nije sprečio zlostavljanje i ubijanje zatočenih civila. U optužnici su bila navedena imena 22 ubijenih civila, medju kojima je 9 Srba i 13 Albanaca.

Iako je Tužilaštvo krajem avgusta 2005. godine zatražilo da Limaj bude kažnjen sa 20 godina zatvora, on je u decembru iste godine oslobođen. Iz transkripata koje je objavio Press proizilazi da je značajnu ulogu u oslobađanju Limaja odigrao bivši šef UNMIK-a Michael Steiner, koji je urgirao za njegovo oslobađanje i čak je navodno posredovao u ugovaranju "cene presude", koja je, kako je pisao Press, koštala 2 miliona dolara.

KOMANDANT ČELIKU

Limajevo ratno ime bilo je Komandant Čeliku. Pripadao je najekstremnijoj grupi vrha Oslobodilačke vojske Kosova. Posle ratnih sukoba Limaj je na Kosovu imao status jednog od najmoćnijih i najbogatijih političara. Bio je i ostao privilegovan od međunarodne pravde.

Njega se tokom ratnih sukoba nisu plašili samo Srbi, nego i, možda i više - Albanci. Tokom suđenja - mrtvi svedoci na sve strane, kao ni u jednom drugom slučaju. Jer "samo mrtva usta ne govore".

(old_image)

NESTVARNO SKUP I OPASAN

Još onoga dana kada se pojavio u sudnici Haškog tribunala, (a potpisnica ovog teksta je bila tamo kao izveštač) Limaj i njegova svita izgledali su nestvarno skupo. Ništa nalik bilo kom čoveku sa ovih balkanskih prostora.

Od glave do pete na Fatmiru, sa jedne strane sudnice i njegovoj pratnji - rodbini (koja je sedela sa nama novinarima) sa druge strane stakla, izgledalo je i bilo je vrlo skupo. Elegantno, svedeno u bojama i kroju i stvarno skupo. Moderne mlade žene, moderni muškarci...Scena kao iz nekog filma.

Ni pre ni posle niko u sudnici Haškog tribunala od rodbine optuženih nije izgledao kao pratnja Fatmira Limaja.

Tada sam znala da je moćan, kasnije smo svi videli koliko je moćan. Zapravo opasan.

Pogledajte još