Gadafi ubijen prilikom hapšenja (FOTO i VIDEO)

Rojters prenosi izjavu visokog zvaničnika Nacionalnog prelaznog saveta da je Gadafi podlegao povredama koje je zadobio prilikom njegovog hapšenja u Sirtu.

Vest je takođe prenela i Al Džazira.

S druge strane, portparol libijske prelazne vlade Džalal al-Galal i vladin portparol vojske Abdul-Raman Busin rekli su Asošijeted presu da navodi o Gadafijevom hapšenju nisu potvrđeni.

AP prenosi i saopštenje Vojnog saveta Misrate, jedne od više komandnih grupa novih libijskih vlasti, po kojem su borci novih vlasti zarobili Gadafija u Sirtu.

(old_image)

Foto: AFP

BIOGRAFIJA

Muamer Muhamed Abu Miniar al-Gadafi (70), poznat kao pukovnik Gadafi, bio je na vlasti u Libiji više od 42 godine: od 1969, kad je osvojio vlast u vojnom udaru grupe mladih oficira protiv režima kralja Idriza, do kraja avgusta 2011, kada su posle višemesečnog građanskog rata pukovnikove oružane snage poražene od strane pobunjeničkih trupa, uz NATO podršku.

Gadafi je pre poraza bio četvrti šef države po dužini staža na svetu od 1900. godine, a prvi u arapskom svetu. Za sebe, govorio je da je "brat vođa“, "vođa revolucije" i "kralj kraljeva", a u svetu je poznat jednostavno kao - "pukovnik".

Prema podacima međunarodnih organizacija, tokom Gadafijeve vladavine mnogi od pokazatelja ljudskog razvoja su u Libiji značajno povećani. Libija je 2010. imala najviši ukupan dohodak po stanovniku (BDP) u Africi, indeks obrazovanja i indeks ljudskog razvoja, kao i najbolje pokazatelje o zdravstvenoj zaštiti na Kontinentu.

FOTO: BBC - galerija Gadafijevih fotografija od mladosti do smrti

Međunarodni krivični sud u Hagu je 27. juna ove godine izdao nalog za hapšenje Gadafija, njegovog sina Saifa al-Islama i zeta Abdulaha al-Senusija pošto ih je optužio za zločine protiv čovečnosti.

Kako je o Gadafijevom životu i smrti izvestio CNN

Evo kako je o ovom događaju izvestio BBC:

Pogledajte još