Goran Ješić: Nekom ne gine zatvor zbog mleka

"Dobio sam analizu i državne laboratorije na SMS! Sutra ću je zvanično objaviti, čim stignu zvanični rezultati! Nekom zatvor ne gine!", poručio je Ješić preko društvene mreže Tviter.

Vojvođanski sekretarijat za poljoprivredu objavio je ranije večeras dopis Ministarstva poljoprivrede Srbije, u kojem to ministarstvo navodi da je SP laboratorija iz Bečeja akreditovana za analize prisustva opasnog aflatoksina u namirnicama i stočnoj hrani.

U dopisu od 9. januara 2013. godine, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović odgovara na zahtev za pristup informacijama od javnog značaja i navodi da su tokom 2012. godine ispitivanja vršila akreditovane laboratorije Institut za higijenu i tehnologiju mesa iz Beograda i SP laboratorija iz Bečeja.

Ministar poljoprivrede Srbije Goran Knežević rekao je danas da "možda nije slučajno što je akreditovana labarotorija (koja je za potrebe Pokrajinskog sekretarijata radila analize na prisustvo aflatoksina u mleku) iz Bečeja u vlasništvu Viktorija grupe".

Goran Ješić je rekao večeras agenciji Beta da dopis koji je stavljen na sajt njegovog sekretarijata (www.psp.vojvodina.gov.rs) predstavlja svedočanstvo neodgovornog odnosa ministra poljoprivrede Srbije Gorana Kneževića.

"Mi smo analizu naručili od ukupno tri laboratorije, a jedna od njih je SP laboratorija iz Bečeja. Tu laboratoriju smo odabrali upravo zato što je Ministarstvo poljoprivrede ranije i samo naručivalo analize od nje", rekao je Ješić.

Srpska napredna stranka (SNS) optužila je danas Ješića da je "politikant", povodom toga što je objavio podatke o povišenom nivou toksina u domaćem mleku. SNS je takođe navela da je Ješić upotrebio informacije koje je dobio od "Viktorija grupe", čiji je vlasnik biznismen Milija Babović.

"Neka sada kažu ko je ovde politikant, s obzirom da je i njihov ministar naručivao analize od iste te laboratorije", poručio je Ješić.

SP laboratorija iz Bečeja, koja posluje u sastavu Viktorija grupe, potvrdila je danas da je, kao akreditovana institucija, uradila analize mleka na prisustvo aflatoksina, koje su naručili Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu i Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine.

U saopštenju se navodi da je zahtev za analizu dobila 12. februara, a da su rezultati dostavljeni 18. februara.

Iz SP laboratorije ističu da, kao i sve akreditovane institucije tog tipa u zemlji ili inostranstvu, nisu ovlašćeni da saopštavaju javnosti rezultate izvršenih analiza, jer su oni vlasništvo klijenata koji analize naručuju.

Beta, Blic

Pogledajte još