Guverner Dejan Šoškić podneo ostavku

- Razlog za ostavku su predložene izmene i dopune Zakona o NBS koje, po mom mišljenju, bitno narušavaju nezavisnost NBS i otvaraju mogućnost stručne degradacije i donošenja odluka unutar NBS, kojima bi se mogla podstaći ekonomska i finansijska nestabilnost u zemlji - naveo je Dejan Šoškić u tekstu pismene ostavke.

Šoškić je istakao da nove zakonske odredbe otvaraju mogućnost stručne degradacije i donošenja odluka unutar NBS kojima bi se mogla podstaći ekonomska i finansijska nestabilnost u zemlji.

- Usvajanje ovakvih izmena i dopuna Zakona o NBS moglo bi uticati na bitno pogoršanje pozicije naše zemlje na međunarodnim finansijskim tržištima i usporiti proces evropskih integracija, što se već sada može zaključiti iz reakcije međunarodnih finansijskih institucija i ostalih međunarodnih činilaca od kojih zavisi finansijska podrška našoj zemlji u kriznim uslovima - naveo je Guverner NBS.

On je u ostavci naveo da mu je tekst zakona koji se predlaže dostavljen tek u toku jučerašnjeg popodneva, i sa žaljenjem konstatovao da je izostala bilo kakva javna rasprava o važnom sistemskom zakonu čije je usvajanje predloženo po hitnom postupku.

Dejan Šoškić je rekao da ostavkom želi da spreči da političko iznuđivanje promene na vrhu nezavisne institucije poput NBS, bude jedini razlog za usvajanje lošeg zakona, s mogućim ozbiljnim posledicama na finansijsku stabilnost i kredibilitet države.

U skupštinskoj raspravi u kojoj se raspravlja o izmenama zakona nije učestvovala Jorgovanka Tabaković, koju pominju kao novog guvernera.

- Nadam se da će moja ostavka omogućiti predlagačima zakona da pažljivije sagledaju i analiziraju njegove posledice, te da ga usklade s principima nezavisnosti centralnih banaka kakvi važe u zemljama sa uređenim finansijskim sistemom - naglasio je Šoškić.

Pogledajte još