Izbori u Srbiji - pravila

Glasati mogu svi građani koji su punoletni. Broj upisanih glasača je 6.770.013. Na glasačko mesto ponesite ličnu kartu ili drugi dokument sa fotografijom i poziv na glasanje koji ste dobili na kućnu adresu.

Dokument
Birač ne može glasati bez podnošenja dokaza o identitetu, a pošto se utvrdi njegov identitet potpisuje birački spisak i preuzima glasačke listiće.

Tri (četiri) glasačka listića

U nedelju, birači preuzimaju tri glasačka listića. Bira se predsednik Srbije, novi članovi Parlamenta Srbije i lokalni odbornici. Građani Vojvodine zaokruživaće svoje kandidate na četiri listića, jer biraju i članove pokrajinskog parlamenta.

Tajno glasanje
Glasanje je tajno i tajnost mora biti obezbeđena tako što svaki birač treba da bude zaklonjen tako da bez uvida drugih može glasati po sopstvenoj volji.
Birač može glasati samo za jednu izbornu listu, zaokruživanjem rednog broja ispred naziva liste za koju glasa, a potom presavija listić tako da se ne vidi kako je glasao i stavlja ga u glasačku kutiju, nakon čega napušta biračko mesto.

Kontrolni listić
U prisustvu prvog glasača koji se pojavi na biračkom mestu, birački odbor proverava glasačku kutiju. Najpre se u kutiju ubaci kontrolni listić, zatim će ona biti zapečaćena u prisustvu glasača, a to će ući i u zapisnik. Glasačka kutija biće otvorena na kraju glasanja; najpre će biti provereno da li se u njoj nalazi kontrolni listić. Ukoliko ga nema, birački odbor će biti raspušten.

Bezbojni sprej
Neposredno pred glasanje svaki birač treba da komisiji pokaže kažiprst desne ruke koji će biti isprskan sprejom. Taj sprej je bezbojan i njegovo postojanje na prstu će biti utvrđivano pomoću posebnog optičkog čitača. Kada dođe na biračko mesto, svaki birač će se prvo sresti sa članom komisije koji ima optički čitač. Ako su prsti "čisti", odnosno ako se utvrdi da po njima prethodno nije "delovano" bezbojnim sprejom, birač će moći da dobije glasačke listiće i da glasa.

Glasačima zabranjeno:
Zabranjena je upotreba mobilnih telefona, propagiranje bilo kog kandidata ili liste na biračkom mestu i reklamiranje ili promovisanje kandidata na mestima udaljenim manje od 50 metara od biračkog mesta.

Izborna tišina
Izborna tišina važi do zatvaranje birališta, odnosno do 20 časova. Novinari koji tokom dana intervjuišu kandidate na izborima, njihove izjave ne smeju objavljivati do prestanka izborne tišine.

Medijima dozvoljeno
Na dan izbora i tokom trajanja izborne tišine mediji mogu javnost obaveštavati o pravilima glasanja, o toku glasanja, izlaznosti i incidentima i eventualnim nepravilnostima, ali ne smeju favorizovati bilo kog kandidata ili listu. Mediji mogu objaviti kada je i gde koji od kandidata glasao, ali njihove izjave se objavljuju tek nakon isteka izborne tišine.

Medijima zabranjeno
Osim izbornih poruka i propagiranja bilo kog kandidata, medijima je tokom izborne tišine zabranjeno i objavljivanje prognoza o tome koji kandidat ima ili bi mogao da ima prednost. Ti podaci se objavljuju tek nakon 20 sati, odnosno po prestanku izborne tišine.

Glasači sa posebnim potrebama
• Slepa osoba, osoba sa bilo kojom vrstom invaliditeta, ima pravo da na biračko mesto povede nekog drugog ko će glasati po njegovoj želji.
• Onaj birač koji nije u mogućnosti da glasa na biračkom mestu, a u pitanju je nemoćno lice, može do 11 sati na dan glasanja da obavesti birački odbor da želi da glasa. U tom slučaju, tri člana tog odbora će otići kod njega i omogućiti mu da glasa.

Kandidati
Na izborima za predsednika Srbije učestvuje 12 kandidata. Na parlamentarnim izborima učestvuje 18 izbornih lista, od kojih je šest manjinskih, dok je ukupno predloženo 3.065 kandidata za 250 poslaničkih mandata u Skupštini Srbije.

Objavljivanje rezultata
Republička izborna komisija
objaviće konačne rezultate roku od 96 sati od zatvaranja biračkih mesta, a do objavljivanja konačnih rezultata, RIK će objavljivati privremene rezultate.

Pogledajte još