Kapetan Frančesko Sketino: Slučajno sam upao u čamac za spasavanje

Frančesko Sketino (52), kapetan koga cela Italija zove "Kapetan kukavica" jer je kruzer "Kosta Konkordija" u petak uveče nasukao na stenje blizu obala pokrajine Toskana, a među prvima napustio brod koji tone, saslušan je danas u Milanu.

U međuvremenu, u sredu je obustavljena potraga za nestalim putnicima jer se brod opasno nagnuo u more.

Opisujući trenutke u kojima je navodno upao u čamac, Sketino je rekao da nije uspeo da se vrati na Konkordiju i da je "spasao na hiljade života".

- Putnici su trčali svuda po palubi, pokušavajući da se uguraju u čamce za spasavanje. Nisam imao čak ni pojas za spasavanje, jer sam ga dao jednom od putnika. Pokušavao sam da ih jednog po jednog ubacim u čamac. Odjednom, brod se nagnuo za oko 60-70 stepeni i ja sam se zaglavio, da bih na kraju upao u jedan od čamaca za spasavanje. Tako sam tamo završio - rekao je na saslušanju Sketino.

Iako je nakon preslušavanja Crne kutije jasno da je Sketino svesno napustio brod koji tone sa više od 4.200 ljudi na njemu i sa prvim pomoćnikom pokušao da pobegne sa mesta nesreće, sud u Milanu ga je, na iznenađenje mnogih pustio u kućni pritvor.

Poslušajte taj razgovor kapetana Sketina i zvaničnika Luke koji pokušava kapetana da vrate na brod koji tone :

Pogledajte još