Ko je Ratko Mladić?

Otišao je u Sarajevo, posle zavšetka osnovne škole. Jedno vreme je radio kao metalostrugar. Završio Vojnoindustrijsku akademiju u Zemunu.

Bio je general i komandant Vojske Republike Srpske od 1992. do 1996. godine, kada je ukazom Biljane Plavšić, tadašnje predsednice Republike Srpske, smenjen s mesta komandanta Glavnog štaba.

Tribunal u Hagu optužio ga je 25. jula 1995. godine za genocid, saučesništvo u genocidu, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja zbog progona, ubistava, deportacije i nehumanog postupanja, terorisanja i uzimanja talaca.

Pod njegovom komandom, kako je navedeno u optužnici, ubijeno je više od sedam hiljada zarobljenih muslimana na području Srebrenice.

Pod njegovom komandom, tužba navodi, granatirano je Sarajevo i snajperski su ubijani civili sa okolnih brda, iznad grada.

Ratko Mladić je zvanično bio u bekstvu od kraja 1996. godine, od kada je navodno viđan na Romaniji, u Han Pijesku, Beogradu, Banji Vrujci, u okolini Valjeva i Pančeva, na Zlatiboru, Ceru, Povlenu.

Utvrđeno je da je u vojnim objektima boravio do početka 2002. godine, od kada mu se gubi svaki trag. Svi dosadašnji pokušaji da bude uhapšen su propali, čak i posle hapšenja mreže njegovih jataka pre nekoliko godina.

Penziju je uredno primao do novembra 2005. godine, kada mu je ukinuta pod pritiskom zapadnih zemalja i Haškog tribunala. Sva nepokretna imovina Mladiću je zamrznuta od aprila 2006. godine.

(old_image)

Ratko Mladić je od 1966. oženjen Bosom, ima sina Darka. U martu 1994. godine, Mladićeva ćerka je počinila samoubistvo.

Tokom popisa 1960, godine izjavio je da je po nacionalnosti Jugosloven, a kasnije je komentarisao "u popisu 1960.naveo sam da sam Jugosloven.

I ne ponosim se tom odlukom. Moje jedino opravdanje jeste da sam bio mlad".

Oficirsku karijeru poceo je u Skoplju 1965. kao komandir automatičarskog voda u puku. Bio je najmlađi u jedinici kojom je komandovao. Započeo je kao potporucnik, prošao sve komande duznosti, zaključno s dužnošću komandanta brigade.

Godine 1989. imenovan je za načelnika Odeljenja za nastavu Treće vojne oblasti u Skoplju. U junu 1991. postao je jedan od pomoćnika komandanta Prištinskog korpusa, da bi potom otišao na niži činu u Kininu.

Maja 1992. iz JNA prebačen je u novoformirane srpske snage u Bosni i Hercegovini.
- Moj karakter je ofanzivan, a to je prihvatljivo za vrhovnu komandu RS - pričao je tada. Na upozorenje da će SAD i Evropska unija bombardovati srpske položaje Mladić je rekao: "Onda cu ja bombardovati London".

U jednom intervjuu je rekao "bilo bi ispravno reći za mene da imam rogove na glavi, da sam izvršio invaziju na Vijetnam, Kambodžu ili Foklandska Ostrva. Nisam išao u Zaliv, ni u Somaliju. Branio sam kuću. Zapravo, moja kuća je jedna od prvih koja je spaljena u maju 1992".

(old_image)

Gotovo svi svetski i domaći mediji su 21. februara 2006. objavili vest da je Ratko Mladić lociran i uhapšen, pa čak i prebačen u Hag. Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima saopštila je da ta informacija nije tačna.

Tokom 2006. godine, organizovanom policijskom racijom razbijena je dugogodišnja Mladićeva mreža jataka, a jedan broj ljudi završio u zatvoru. Njima je septembra 2006. pred Drugim opštinskim sudom u Beogradu počelo suđenje za krivično delo pomoći učiniocu posle izvršenog krivičnog dela.

N.D.l

Pogledajte još