Kraj suđenja Mladiću u julu 2016: Ocenio je Teodor Meron pred SB

Podsetimo, suđenje Mladiću je poslednje pred ovim sudom.

Podnoseći redovan polugodišnji izveštaj Savetu, Meron je rekao da se nada da će presuda Radovanu Karadžiću biti izrečena do kraja 2014. godine, a Goranu Hadžiću godinu dana kasnije.

Prvostepena presuda Vojislavu Šeselju - kao poslednja pre okončanja procesa trojici optuženih koji su poslednji uhapšeni – po predsedniku Tribunala, neće biti izrečena "pre jula 2013".

Do marta iduće godine, po Meronovim rečima, neće biti izrečene nepravosnažne presude u predmetima protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića-Frenkija; Stojana Župljanina i Mića Stanišića i šestorice lidera bosanskih Hrvata predvođenih Jadrankom Prlićem.

Završne reči u predmetu protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića, Tribunal je ranije danas zakazao za 29. januar.

Konačnu presudu bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću, Meron je najavio za početak 2013. Perišić je prvostepenom presudom osuđen na 27 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja zločina u Hrvatskoj i BiH.

Do oktobra iduće godine, trebalo bi da presudom bude okončan i postupak protiv bivšeg generala MUP Srbije Vlastimira Đorđevića koji je zbog zločina na Kosovu nepravosnažno osuđen na 27 godina zatvora.

Pravosnažna presuda petorici oficira Vojske Republike Srpske na čelu Vujadinom Popovićem i Ljubišom Bearom, koji su u prvostepenom postupku osuđeni na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, očekuje se do jula 2014. godine.

Pravosnažnu presudu bivšim političkim, vojnim i policijskim zvaničnicima Srbije, na čelu sa Nikolom Šainovićem, Meron je najavio za oktobar iduće godine.

Prvostepenom presudom, Šainović i generali Nebojša Pavković i Sreten Lukić osuđeni su na 22 godine zatvora, a Vladimir Lazarević i Dragoljub Ojdanić na zatvorsku kaznu od 15 godina.

Obraćajući se Savetu bezbednosti, predsednik Tribunala je naznačio da je napredak u sprovođenju strategije okončanja suda "izuzetan".

Nasleđe koje Tribunal ostavlja, Meron je nazvao "izuzetno značajnom", naročito zbog "snažne i autoritativne sudske prakse".

Tribunal će naslediti sudski mehanizam, čiji je predsednik takođe sudija Meron, koji je najavio da će mehanizam odlučivati o žalbama u procesima protiv Šešelja, Hadžića, Karadžića i Mladića.

(B92)

Pogledajte još