Ministar obećava: Uskoro u prodaji potpuno zdravo mleko

"Za koji dan biće gotove analize kukuruza u skladištima Direkcije za robne rezerve, i tada ćemo sa izvesnošću znati kolike su količine kukuruza koje nisu zaražene. Nameravamo da sav taj kukuruz podelimo farmama kako bismo u najkraćem mogućem roku otklonili bilo kakve sumnje u prisustvo aflatoksina", rekao je Knežević prilikom uzorkovanja stočne hrane u Fabrici stočne hrane "Jabuka" u Pančevu, prenosi RTS.

"Uveren sam da je ovo kampanja nekih lobija čiji je cilj da se naša stočna hrana povuče s tržišta kako bi se uvozila jeftinija u kojoj ima genetski modifikovanih organizama", ponovio je ministar. Više o tome možete pročitati ovde.

Knežević je istakao da mleko koje je povučeno iz rafova prodavnica nije neispravno, već je to učinjeno samo iz predostrožnosti.

Istakao je i da će Vlada sankcionisati one koji su uznemiravali javnost i izazvali pometnju na tržištu, ali i da će on prihvatiti odgovornost za sve eventualne propuste njegovog ministarstva.

Knežević je rekao da Ministarstvo poljoprivrede nastavlja sa vanrednim kontrolama stočne hrane na farmama i u fabrikama, kao i analizama kukuruza iz robnih rezervi.

"Mi od 1972. godine vršimo uzorkovanje i uticaj aflotoksina u mleku i do sada nikada nije bilo problema. Sad smo došli u vanrednu kontrolu i rezultati naših analiza znaće se za 48 sati", istakla je Sanja Čelebićanin, načelnica republičke Veterinarske inspekcije.

U narednih nedelju dana veterinarski inspektori će obići svih 76 fabrika za proizvodnju stočne hrane na teritoriji Srbije i uzorkovaće svu hranu koja se isporučuje farmerima.

(RTS)

Pogledajte još